Dilaver Mahallesi'nde yaklaşık 80 evde oluşan çatlama ve kayma, mahalle sakinlerini endişelendiriyor. Yerleşim yerlerinin altında kömür çıkaran maden ocaklarının faaliyetleri sonucu oluşan boşlukların zamanla yer üstünde meydana getirdiği çöküntü ve binalarda çatlama vakalarına 'tasman' deniyor. 2007 yılından bu yana evlerinde çatlak oluşan, duvarları ve merdivenleri bir insan ayağının gireceği şekilde yarılan Dilaver Mahallesi sakinleri, 2 yıldır idari anlamda muhatap bulamayınca sorunu yargıya taşıdı. Zonguldak 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bilirkişilerce yapılan incelemede, çöküntülerin 2007 yılından bu yana yeraltı maden faaliyetlerine bağlı tasmandan kaynaklandığı belirlendi.
Dilaver Mahallesi sakinlerinden İsmail Yılmaz(49), "Gördüğünüz gibi binalarımızın direkleri, kolonları, duvarları tamamen patlayıp evlerimiz altından kömür alındığı tarafa doğru batmaktadır. Bunun sonucu yıkım, en sonunda yıkılacak; ama biz hala içinde durmak zorundayız." dedi.  Evlerinin salon ve dış duvarları baştan başa çatlayan Nazife Kurt(50), "Can güvenliğimiz yok, korkuyoruz. Odamızda yatmaya korkuyoruz. Duvarlar günden güne yarılıyor, torunlarım, ve çocuklarım da bu evde yemek yemeye korkuyor." diye konuştu.
Yaklaşık 80 evin hasar gördüğü tasmanda, 15 civarında ev oturulamaz duruma gelmiş. Bunlardan 6 kişilik Benli ailesi, çökmeye yüz tutmuş tavana ahşap direklerle tahkimat yapmış. Her gün ölüm korkusuyla yaşadıklarını ve yağışlarda ıslandıklarını ifade eden Vahide Benli, "Çatı çökmesin diye direklerle destek yaptık. Evin salonu, mutfağı yarıldı. Çocuklar dizine kadar batıyor. Duvarlarımız açıkta, fare ve zararlı böceklerden korkuyoruz. Yetkililer bize sahip çıksın." şeklinde konuştu.  Geçtiğimiz kış evi yıkılarak dışarıda kaldığını anlatan 2 çocuk annesi Dilek Yıldız da şunları kaydetti: "Bu ev benim için saraydı. Mutlu bir şekilde yaşıyorduk. Geçen kış tasmandan yıkılınca evsiz kaldık. Maddi imkânımız yok, zordayız. Büyüklerimiz bize sahip çıksın."
HUKUKİ SÜREÇ
BAŞLATTILAR
Mahallede hayati tehlike altında yaşayan vatandaşlarla durum değerlendirmesi yapan Avukat Meral Çolak, "Dilaver Mahallesi'ndeki yerleşim alanı içerisinde yıllardır ikamet edilen yerde, son 2 yıldır madencilik faaliyetinden kaynaklanan (tasman) evlerde çok büyük çatlaklar, kaymalar ve çökmeler mevcut. Mahalle sakinlerinin 2 yıllık girişiminden idari anlamda bir neticeye varılamadığı için iş yargı yoluna intikal etmiştir. Zonguldak 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tespit yapılmış ve hasarın sebebi olarak tasman olduğu bilirkişilerce rapor edilmiştir. 4 kişiden oluşan bilirkişi raporunda, '2007-2009 yılları arasında yapılan madencilik çalışmaları sonucunda tasman oluştuğu ve bu sahanın tasmanın etki alanında olduğu tespit edilmiştir. Bizim şu aşamadan sonra yapacağımız şey, evlerde meydana gelen hasarların tespitiyle zarar ve ziyanın tazmini yoluna gitmektir." dedi.  En büyük kaygılarının bu süreçte can kaybı yaşanması olduğunu ifade eden Çolak, şunları söyledi: "Umarım tasmanın çok büyük etki alanı içerisinde kalan evlerde cana zarar gelmez. Maddi zarardan çok bu kısım önemli. Mahallenin tamamı, yükseklerdeki evler de dâhil olmak üzere aşağıya kadar vadideki ikametlerin hepsi hasar görmüş vaziyette. Şu an yaklaşık 1 metre çökme var, 2 metreye kadar çöküntünün kaçınılmaz olduğu söyleniyor."