Tetiker: "Zonguldak’ta teşvikler en önemli sorunumuz. Her yerde teşvikler kat kat göz önünde tutulurken bizim Zonguldak’a geldiğiniz zaman bu kadar sıkıntılı bölgede teşvik sorunumuz var. Nedir bunun en önemli nedeni; bana göre sahipsizlik. Her seferinde sahipsiz bırakıldık bu sadece bugüne mahsus bir şey değil, geçmişte de sahipsiz kaldık biz. Bir de kim ne derse desin bizim Zonguldak halkının yumuşak başlılığı ve kabullenmiş olması"

 

 

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında il merkezinde ve ilçelerde kurulması planlanan Teknopark konusunda sunum yapmak üzere Kdz.Ereğli TSO'da düzenlenen toplantıya katıldı. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker'in ve Başkan Yardımcısı Sertan Yalçın ile Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Çivici, Abdülkadir Çınar ve Sibel Demirçin'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık ve Devrek TSO Başkanı Ertan Civak da katıldı.

 




"KÖKLÜ ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ"

Toplantıda ilk konuşan Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, BEÜ’nün öncülüğünde Zonguldak’ta kurulacak Teknopark’ın Valilik makamı ile birlikte merkez ve ilçelerdeki TSO’ların da iştirakler arasında bulunduğunu ifade etti ve “Zonguldak Teknopark projesi yaklaşık bir ay önce filan gündeme geldi. 15 gün önce de Zonguldak’ta Sayın Rektörümüz ve TSO Başkanımız Metin (Demir) beyin çağrısı ile toplandık. Bugün de Kdz.Ereğli’de odamız ev sahipliğinde toplantımızı yapıyoruz. Zonguldak Teknopark’ın hukukunda odaların ortak olma hususu var. Kurulacak şirkette bizim de yer almamız istendi. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Biz Zonguldak’ımıza ve ilçelerine her an yapılan hizmetten mutluluk duyuyoruz ve bunun geleceğin teminatı olsun istiyoruz. Gelecek nesillere katkı sağlayacak köklü çözümler bekliyoruz. Çünkü Zonguldak’ın buna ihtiyacı var.”dedi.

 

“ZONGULDAK’TA TEŞVİKLER EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ”

Tetiker, Zonguldak’ın teşvik konusunda Zonguldak’ın hak ettiği değeri görmediğinden yakınarak, “her zaman söylerim teşvik alan bölgelere baktığımız zaman deprem olmuş, sel felaketi olmuş, yangın olmuş veya güney doğu ve doğu bölgelerinde terörden bahsedebiliriz hep teşviklerden en iyi şekilde yararlanılmış. Zonguldak vilayetinde de senelerden beri binlerce gözyaşı dökülen ortamda maden şehitlerimiz var. Zonguldak’ta  5 bin maden şehidimiz var. Bundan daha büyük felaket olur mu? Allah beterinden korusun. Ama teşvik verilirken ne diyorsunuz, burada deprem oldu, sel felaketi oldu bu bölgeye teşviki arttıralım diyorsunuz. Kısacası Zonguldak’ta teşvikler en önemli sorunumuz. Her yerde teşvikler kat kat göz önünde tutulurken bizim Zonguldak’a geldiğiniz zaman bu kadar sıkıntılı bölgede teşvik sorunumuz var. Nedir bunun en önemli nedeni; bana göre sahipsizlik. Her seferinde sahipsiz bırakıldık bu sadece bugüne mahsus bir şey değil, geçmişte de sahipsiz kaldık biz. Bir de kim ne derse desin bizim Zonguldak halkının yumuşak başlılığı ve kabullenmiş olması.”diye konuştu.

 




“İLK ÖNCE KENDİ İÇİMİZDE ORTAK AKLI HAKİM KILMALIYIZ”

Teknopark projesinin Zonguldak ve ilçelerinin kalkınmasında önemli bir yeri olacağına inandığını söyleyen Tetiker; konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Sayın Rektörümüz de sağ olsun yavaş yavaş yer altındaki ekmek arama konseptinin artık bundan sonra yeryüzüne çıkması için gayret gösteriyor ve ne gerekiyorsa canla başla çalışıyoruz hep beraber. Son seçilip göreve geldiğimiz günden itibaren Sayın Rektörümüz bizi sıklıkla ziyaret ettiler; işte öğrenci sayımızda büyük bir haksızlık vardı, bin 700’lerde kalmış bir öğrenci sayımız vardı. Bu öğrenci sayımızın arttırılması için kendileri yardımcı oldular ve şuanda 3 bin 700’ü bulan bir öğrenci sayımız var. Bu bile bizi memnun etmiştir. Sonuçta demek ki üniversite ve Ticaret Sanayi Odaları birlikte olduğu zaman birçok şeyleri başarabilme özelliğine sahip. Sağ olsunlar değerli hocamız bugün de bizi ziyaret ettiler. Teknopark konusunda anlatacakları ile bize katkı sağlayacaklar ve geleceğe nasıl yön veririz konusunda görüşme yapacağız. Mühim olan burada bu ortak aklı illa dışarıdan aranacak diye bir şey yok, kendi içimizde ilk önce kendi davamıza sahip çıkmak için ortak aklı hakim kılmamız lazım. Kendi içinizde ortak aklı hakim kılarsanız zaten dışarıdan da katkı olacaktır.

 

REKTÖR ÖZER, "TEKNOPARK'IN İLK ŞUBESİ EREĞLİ'DE AÇILACAK"

Rektör Özer de sunum öncesinde gazetecilere verdiği bilgide; Teknoparkların ana işleyişi itibariyle önce il merkezlerinde kurulduğunu ve sonrasında potansiyel olan ilçelerde şubelerinin açıldığını hatırlatarak, "Bir ilde Teknopark kurulması ile ilgili bir başvuru oluyor. Dolayısıyla Zonguldak’taki Teknopark başvurusunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı geçirdikten sonra şube açılması ile ilgili hiçbir engel yok. Birinci yol haritamız için Ereğli’de Teknopark’ın ilk şubesini açmak. Bizim en güçlü yönümüz kurucu heyette tüm TSO’ların temsiliyetinin sağlanması, potansiyeli olan tüm ilçelerde Teknopark’ın şubelerinin açılmasına imkan olacak. Dolayısıyla Tekno Parkların sağlamış olduğu tüm vergi muafiyetleri ve teşviklerle ilgili tüm TSO’larımızın üyeleri aktif olarak bu projeden ve teşviklerden faydalanmış olacak. Zonguldak Teknopark derken aslında merkez ve ilçelerinin hepsini kapsayan bir Teknopark’tan bahsediyoruz. Bunu özellikle belirtmekte fayda var ve kurulumunu sağladıktan sonra da yol haritamızdaki ilk adım; Teknopark ile ilgili Ereğli’de büyük bir potansiyel var. Ereğli’deki müteşebbislerin Zonguldak’ta ofis filan açmasını istemeyeceğiz, Ereğli’de ayrı bir Teknopark şubesini açacağız. Bugünkü toplantımızın bir müjdesi de bu olmuş olsun. İnşallah süreç hızlı bir şekilde nihayetlenirse hemen Ereğli’de de bir Teknopark şubesi açacağız.” şeklinde konuştu.

 




“BİR AY İÇİNDE KURULUŞ AŞAMASI SONUÇLANMIŞ OLUR”

Özer ayrıca; kurulması istenen Teknopark ile ilgili şu bilgilere yer verdi: "Kuruluş kararımızı alacağız. Daha sonra Sayın Vali Beyle toplanıp bu hafta sonu veya önümüzdeki hafta sonu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza dosyaları teslim edeceğiz. Sayın bakanımızla da görüşüp sürecin çok hızlı bir şekilde nihayetlenmesini sağlamaya çalışacağız. Muhtemelen bir ay içerisinde kuruluş aşaması sonuçlanmış olur. Kuruluştan sonra yeni bir şube açılması için aynı prosedürleri tekrar etmeye gerek yok. Şubeler ve Zonguldak Merkez taraflar için aynı avantajları sağlayacak. Üniversite olarak geldiğimiz noktadaki tek eksikliğimiz Teknopark idi. Hem üniversitemiz için hem de Zonguldak ve ilçelerindeki işletmelerimiz için çok kıymetli bir girişim olacak. Bundan sonra BEÜ ile çok daha içli dışlı olmak durumunda. Artık ne sanayicimizin ne de akademisyenimizin bir mazereti olmayacak. Sayın Başkanım bazı sıkıntılardan bahsetti. Mevcut sıkıntılara rağmen daha iyi nasıl yapabiliriz onun peşinde olacağız. Ticaret Odalarımız ve Üniversitemiz yapılabileceğin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu toplantı vesilesi ile ben tüm TSO Başkanlarına burada teşekkür ediyorum. Teknopark üniversitelerden bağımsız bir anonim şirketi olacak.”

Yapılan konuşmaların ardından BEÜ öğretim üyesi Ferdi Kesikoğlu, Teknopark’ın girişimcilere ve akademisyenlere avantajları ile finansal yapısı hakkında sinevizyon gösterisi eşliğinde detaylı bilgi aktardı.

 

(Haber Merkezi)