Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ücretsiz veya indirimle seyahat hakkı ile ilgili kanunu Kdz.Ereğli’de de uygulanmaya başlandı. Kaymakam İbrahim Çay, “Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren resmi gazetede yayınlanır, herkes uymak mecburiyetindedir” dedi.

 

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Necdet Kocaman, Çilek Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Murat Akyüz ve kooperatif yöneticilerinin de katıldığı toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 4 Mart 2014 tarihinde yayınlanan ‘Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği' uygulamasının ilçe genelinde başladığını duyurdu.

 

“ALT YAPISI OLUŞTURULDU”

Amaçlarının, bu yönetmelikten yararlanacak vatandaşların herhangi bir engele takılıp mağdur olmadan yasal haklarını kullanmalarını sağlayacak bir aydınlatma olduğunu dile getiren Kaymakam Çay şunları söyledi: “Bu konuya ilişkin, İlçemizde Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü tarafından sekreterya çalışmaları yürütülecektir. Biz bu yönetmelik yayınlandığı anda İlçe Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne talimat verdik. Toplu taşıma yapan birimlerin sorumluları ve belediyenin bu konuyla ilgili birimiyle bir toplantı yapın ve alt yapısını oluşturun dedik. Arkadaşlarımız bu zaman diliminde çalışmalarını sürdürdüler. Bazı durumlarda 'efendim yönetmelik bize tebliğ edilmedi' diyenler oldu. Yasanın bir kişiye tebliğ edilmesine gerek yok. Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren resmi gazetede yayınlanır, herkes uymak mecburiyetindedir.”

 

KANUNLAR ORTADA

Yönetmeliğe uyulmaması durumunda cezai işleme maruz kalınacağını hatırlatan Kaymakam İbrahim Çay, “Hem toplu taşıma yapan arkadaşlarımızın hem de vatandaşlarımızın mağdur duruma düşmemesi için çaba gösteriyoruz. Yönetmelikler ve kanun ortada. Eğer 65 yaşını doldurmuş bir vatandaşımız kimlik kartını gösterip bu haktan yaralanmak istiyor ve araç sahibi veya sürücüsü ‘ben bunu kabul etmiyorum’ diyorsa bu suçtur. Bu suç durumunda 50 tam bilet karşılığı para cezası uygulama bizim yetkimizdedir. Onun için ne vatandaşlar, ne araç sahibi ne de sürücüsü mağdur olsun. Bu nedenle bu bilgilendirmeyi yapıyoruz. Bu yasa çıkmıştır. Uygulamak ve uymak hepimizin görevidir. Geçen hafta birçok vatandaşımız bize başvurarak mağdur edildiklerini söyledi. Yasa açıktır, hepimiz uyacağız. Sonra yeni bir yasa çıkar ona göre bir düzenleme yapılır ama şuan 4 Mart 2014 tarihli yönetmeliği sağlıklı ve sıhhatli bir biçimde uygulayacağız.”

 

KİMLER YARARLANACAK

Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Necdet Kocaman yönetmelik gereği ücretsiz taşıma hizmetlerinden kimlerin yararlanabileceği hakkında şu açıklamalarda bulundu: Ereğli Kaymakamlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yayınlamış olduğu, ‘Ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliği’ Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaklar açıklanmıştır. Buna göre; Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, (nüfus cüzdanı göstermek yeterlidir) Engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri. (özürlü kimlik kartı gösterilmesi yeterlidir)

 

ÜCRETSİZ SEYAHAT KARTI DÜZENLENECEK OLANLAR

Başarılı sporculara aylık bağlanması ile devlet sporcusu ünvanı verilmesi hakkında kanuna göre aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları. Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin, harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmelerinden veya 5510 sayılı kanunun 4’ncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamalarından dolayı aylıkları kesilenlerin, kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan v e yirmi beş yaşını doldurmamış çocuklar. Türkiye Cumhuriyeti emekli sandığı kanununun 56 ve mülga 64 maddesi Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47. Maddesinin sekizinci fıkrası, nakdi tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun veya 2330 sayılı kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlarda belirtilen haller kapsamında hayatını kaybedenlerin, harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin, harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların, harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmekle birlikte veya 5510 sayılı kanunun 4’ncü maddesine göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamış olmakla birlikte bu aylıkları kesilmesi gerekmeyenlerin, kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmibeş yaşını doldurmamış çocukları. 1005 sayılı İstiklal Madalyası verilmiş bulunanlara vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlanması hakkında kanun kapsamında aylık bağlananların kendileri, eşleri anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmibeş yaşını doldurmamış çocukları. Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirler ararası hatlarından yüzde 50 indirimli olarak yararlanır.

 

ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKINDA YARARLANAMAMA DURUMU

Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden 50 tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeyi gelir kaydedilir.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)