Zonguldak’ta görev yapan yerel ve yaygın basın çalışanlarının yanı sıra medya ile belgesel ve sinemaya ilgi duyanların katıldığı “İletişim Atölyesi”nde üç gün geride kaldı.

İki farklı dilde gerçekleştirilen eğitim sürecinde medya bölümündeki katılımcılara medyanın tarihsel sürecinin sonrasında temel habercilik kavramları, haber yazma yöntemleri, haber refleksleri, röportaj teknikleri, haber toplum ilişkisi ve haberlerin yaratabileceği sonuçlar üzerine tartışmalar yapıldı. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Burçe Çelik’in medyanın tarihsel süreci ve günümüze yansımalarına ilişkin paylaşımlarının ardından, Yrd. Doç. Dr. Mahmut Çınar, haberciliğe giriş, bilginin doğruluğu, haber yazma kuralları, haber formatları ve röportaj yöntemleri üzerine eğitim verdi. Sergi Odası’nda gerçekleştirilen ders sırasında katılımcılar görüşlerini ve fikirlerini paylaşarak ilginç örneklerle katkı verdiler. Her iki akademisyen de medyanın toplumsal sürece ve toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran yayınların tüm dünyada daha fazla dikkat çektiği vurgusunu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Burçe Çelik gazetecilerin ve yazarların gazetelerini ve haberlerini okutma kaygısı taşıması gerektiğini hatırlatırken Zonguldak gazetelerinin içerik açısından çok zengin olmadığını gördüklerini söyledi. Okutma kaygısının haber ve görüşlerin abartılmadan ama mesajların doğru şekilde öne çıkartılarak sunulmasının, medyadaki farklılaşmaya katkı vereceğini belirten Çelik bunun da okurda ilgi yaratacağını belirtti. Toplumun yerel yayınlara ilgisinin önemli olduğunu belirten Çelik, yerel medyanın yapması gereken ilk işin kenti yayın bölgesindeki farklılıkları, toplumsal sorunları, paylaşımları ortak ve muhalif bir dil ile gündeme getirmesinin önemine değindi. Yerel medyanın güçlü olduğu Almanya başta olmak üzere bazı ülkelerden örnekler veren Çelik, Zonguldak’ta sayısal olarak çok fazla yayın organı olmasının aslında bir avantaja dönüştürülebileceğini ancak yayınların içerik açısından zenginleşmesinin şart olduğunu söyledi. Mahmut Çınar, Zonguldak’ın çok zengin bir haber bölgesi olduğunu vurgulayarak muhabirlerin her şeye haber gözüyle bakması gerektiğini vurguladı.

 

Belgesel ve sinema sınıfındakiler senaryo oluşturdu

 

 Eğitim sürecinde medya sınıfına paralel olarak oluşturulan 3F İngilizce Dil Kursu’ndaki Belgesel ve Sinema sınıfında ise Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kaya Özkaracalar ile Yrd. Doç. Dr. Erkan Büker ders verdiler. Bu sınıfta da sinema ve belgeselin sürecine ilişkin gelişmelerin ardından günümüzde sinema ve belgeselin yansımaları tartışıldı. Cumartesi öğlenden itibaren ise Yrd. Doç. Dr. Erkan Büker yönetiminde yapılan derste belgeselin gerekliliği ve yansımaları, senaryo oluşturma üzerine uygulamalar yapıldı. Çalışmalar konu ve dış mekan çekimleri ile desteklenecek.

 

Sırada fotoğraf, dergi ve sayfa düzeni var

 

Perşembe gününe kadar devam edecek dersler sırasında çok farklı konular işlenmeye devam edecek. İki farklı sınıfta devam eden eğitimlerde bugün haber fotoğrafçılığı, Salı günü dergi yayıncılığı ve sayfa düzeni gibi konular yer alıyor. Belgesel sinema bölümüne katılan kursiyerler ise senaryo ve metinler ışığında çekim ve montaj çalışması yapacaklar.

Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu adına derslerinin ardından İstanbul’a dönen akademisyenlere teşekkür eden Başkan Atilla Öksüz özellikle gazetelerde çalışanların zaman yaratarak bu eğitim sürecine dahil olmaları konusunda çağrıda bulundu. Kursun bitiminde eğitim sürecine katılanlara sertifika verilecek.

 

 

 

İki farklı sınıfta devam eden eğitimlerde; haber fotoğrafçılığı, dergi yayıncılığı ve sayfa düzeni gibi konular yer alıyor. Belgesel sinema bölümüne katılan kursiyerler ise senaryo ve metinler ışığında dış mekan çekimleri yapacak.