Kdz. Ereğli TSO Meclis Başkanı Zeki Us, tersaneler bölgesinin yeniden işler hale gelmesiyle ilçe ekonomisinin nefes alabileceğini söyledi. Us, tersaneler bölgesindeki kriz nedeniyle her ay yaklaşık 3.5 milyon TL nakit paranın kesildiğine dikkat çekti.

 

Kentte kavganın olduğunu herkesin görüp bildiğini ifade eden Zeki Us bunu kaldırmanın ilk yolunun ben dürtüsünü kaldırmak olduğunu belirtti.  Us, tersaneler bölgesinin teşvik kapsamına alınmasıyla ilgili çalışmaları takip ettiklerini belirtirken bazı önemli projelerin Milletvekili Ercan Candan tarafından açıklanmasını beklediklerini kaydetti.

 

Karadeniz Ereğli'nin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis başkanı Zeki Us, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem'in gazetemize yaptığı tersaneler bölgesi teşvik kapsamına alınıyor açıklamasıyla ilgili düşüncelerini dile getirirken, çalışmaların yapıldığını ancak net bir bilgi sahibi olmadığını dile getirirken Dileriz İrfan ağabeyimizin açıklaması gerçek olur dedi.

 

Zeki Us'u bu konuda yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

 

Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem gazetemize bir açıklama yaptı ve ilçemizdeki Tersaneler Bölgesinin teşvik kapsamına alınacağını ve bunun da önümüzdeki 10-15 gün gibi kısa bir sürede gerçekleşeceğini söyledi. Bu açıklamayı nasıl buluyorsunuz? Tersaneler o kapanmış durumdan kurtulabilecek mi?

İrfan Erdem'in açıklaması hepimizin gerçekleşmesini istediği bir olay. Teşvik ile ilgili hükümetin bir çalışması olduğunu biliyorum. Şuandaki teşvik çalışmasına göre Türkiye 4 ayrı derecelendirmeye ayrılmış belirli uygulamalar yapılmış ve yapılan görüşmelerle istenilen sonuçlar alınamamış ve yeni bir teşvik çalışması yapıldığını biliyoruz. Buradaki bildiğimiz yegane olay Türkiye yeniden 7 tane bölgeye bölünecek, bölgelere mahsus özel teşvik olabileceği bu konudaki çalışmaları biliyoruz ama bugün çok net bir bilgi var mı diyorsanız çok net bir bilgimiz yok. Dileriz İrfan ağabeyimizin açıklaması gerçek olur.

 

Peki, teşvik kapsamı çıktı tersaneler için çözüm olacak mı? Tersanelerde 7000-8000 işçi ekmeğini kaybetti.

Bu hepimizin sıkıntısı. Ereğli'deki her türlü istihdamı harekete geçirebilmek için her türlü araştırmaları yapıyoruz. Bu konuyla ilgili belirli çalışmaların olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki bir an da 7-8 bin kişinin istihdamı olmayabilir ama tersanecilik sektöründe taleplerin olması en azından zincirleme olarak Ereğli'deki durmuş olan ticari hareketi daha aktif hale getirmek için olabilecek bir çalışmadır.

 

Çözüm önerileriniz var mı tersaneler bölgesi ile ilgili?

Tersaneler bölgesi ile ilgili belirli çalışmaların yapıldığı belirtiliyor. Sayın vekilimizin de çalışmaları var bu netleştiği zaman sayın vekilimiz zaten gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Devletimizin ve artı uluslararası Nakliyeciler Derneğinin belirli teşvikler sağlanarak iç istihdamı harekete geçirecek çalışmaları var. Umarız bu projeler gerçeğe döner ve Ereğli'de bir istihdam sağlanabilir diye umut ediyoruz.

 

Peki bu Kdz. Ereğli'de son dönemlerde sosyal ekonomik ve kültürel yönden bir gerileme mevcut mu? Global krizin etkisi Ereğli'ye nasıl yansıdı? Ve bu var ise bu sıkıntıları nasıl aşacak Ereğli?

Ereğli'de ben daha öncede söyledim. Ereğli'de 100 bin nüfus var. Köylerle beraber 170 binlere çıkıyor bu sayı. Bu aşamada Ereğli'de üretimden yana bir sıkıntı var. Ereğli'de mevcut ticari kapasite mevcut nüfusun üzerinde çok daha fazla müşteriye ihtiyacı var. Birinci konu da bu. Bundan önce nasıl oluyordu? Bundan öncesi tersanelerimizde öyle ya da böyle 7 bin civarında istihdam yaratılıyordu. Bunların ihtiyaçlarının çoğu Ereğli'de karşılandığı için ortalama ayda 500 liradan hesap etsek 500x7 bin dediğimizde bu ekonomimize her ay 3.5 milyon TL gibi bir nakit giriyordu. Bunu yıla vurduğumuzda aşağı yukarı 42 milyon TL gibi bir rakam çıkıyor karşımıza. Ereğli aşağı yukarı 3 yıldır bu rakamdan yoksun.

Bunu yapabilmek için bu şehre girdi sağlamamız lazım. Bunu nasıl sağlayabiliriz. İstihdam sağlamalıyız.

Bu nerede olur? En yakın tersanelerimiz ve OSB'mizi şuanda %25-30'larda çalışan kapasiteyi olabildiğince maksimum seviyeye çıkarıp bu şekliyle çalıştırmak.

Artı bunun ötesinde şehrimizde Türkiye'nin her yerindeki eğitim seferberliğine başlamış durumda. Dışarıda Yüksek öğretim veya öğrenimle ilgili kapasitemizi arttırabilirsek bu konuda Ereğli'de ticari hayata bir ışık tutacaktır. Baktığımızda herkes bu iş için hazır vaziyette. Bunun da en kısa zamanda çalışmalarını yapıp hayata geçirmemiz gerekir diyorum.

 

Ereğli'de kurum ve kurumlar arasında bir kavga görüntüsü var. Bu kavga görüntüsüne katılıyor musunuz? Var ise bu görüntüyü kaldırmak için neler yapmamız lazım?

Bu kavga görüntüsünü kaldırabilmek için ben duygusunu kaldırmamız gerek. Bunu yenebilirsek öncelikli hedefimiz Ereğli için Zonguldak için Türkiye için çalışıyorsak zaten bir tüm sorunlarımızı aşabiliriz. Her nereye gidersek gidelim huzursuzluğun olduğu yerde kimse olmak istemez. Bunun içinde her şeyin başı huzurdur, güvendir, iyi niyettir. Bunu başardığımız zaman çok daha fazla işler başaracağımızı inanıyorum.

 

Ereğli'de var mı böyle bir eksiklik?

Ereğli'de böyle bir eksikliğin olduğunu herkes görüyor, biliyor ve yaşıyor.