Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ülke genelinde orman köylerinde yaşayan vatandaşlara destek vermeye ve gelir düzeylerini artırmaya devam ettiği bildirildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman köylerinde yaşayan halkın sosyal ve ekonomik gelişmelerini desteklemek maksadıyla yürütülen Orköy projeleri kapsamında Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün de  2017 yılı Orköy programlarını başarılı bir şekilde tamamladığı şöyle açıklandı:

 

8.547 AİLEYE 40 MİLYON 694 BİN TL ORKÖY DESTEĞİ

 

Bölgenin coğrafi şartları göz önüne alınarak uygun projeleri hayata geçiren Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü 2017 yılında Orköy Faaliyetlerinde 235 aileye Dış Cephe Kaplama (Mantolama); 149 aileye Süt Sığırcılığı, 5 aileye Süt Koyunculuğu ve 3 aileye Fenni Arıcılık 35 aileye Güneş Enerjisi olmak üzere toplam 427 aileye 6.358.629,69 TL. destek sağlanmış olup bunun , 1.271.725.938,00 TL. si hibedir.

 

Bölge Müdürlüğümüz faaliyet alanında bulunan Bartın-Karabük-Zonguldak illerinde 2003-2017 yılları arasında 8.542 aileye 40.694.000,00 TL, ve 13 kooperatife 3.261.000,00 TL. olmak üzere toplam 43.955.000,00 TL.Orköy desteği sağlandı. 2013 yılından itibaren Orköy desteklerinin bir kısmı vatandaşlarımıza hibe olarak verilmeye başlanmış olup, şu ana kadar 5.358.216,47 TL hibe kaynak aktarımı gerçekleştirilmiştir.

 

ORMAN KAYNAKLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİNİ DESTEKLİYORUZ..

 

Orköy Şube Müdürlüğümüzce orman köylerimizde Orköy tarafından gerçekleştirilen sosyal ve ekonomik kalkındırma projelerinin sosyoekonomik sonuçlarını saptamak amacıyla tesadüfi örneklemeler yoluyla analizler yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar; Orköy’ün çalışma alanındaki orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini desteklediğini, aynı zamanda kamu kaynaklarını isabetli kullandığını göstermektedir.

 

“HEM ORMAN KÖYLÜSÜNE HEM DE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

 

Vatandaşların verilen Orköy kredilerinden memnun kaldığına dikkat çeken Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel; “ bölgelerin coğrafi yapılarını göz önüne alarak ihtiyaç doğrultusunda orman köylülerimiz için yeni projeler geliştirmeye, onlara ek istihdam alanları sağlamaya çalışıyoruz. Orman köylülerimizin daha müreffeh şartlara ulaşmaları için gereken gayreti gösteriyoruz. Bu destekler sayesinde hem orman köylüsüne hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz.

Bartın, Karabük ve Zonguldak’ ta 2017 yılı uygulamalarını %100 gerçekleşme ile tamamladık. 2018 yılında Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ nun talimatları ve Genel Müdürlüğümüzün emirleri gereği toplu uygulamalara öncelik verilecek. Bilgi almak ya da faydalanmak üzere müracaatta bulunmak isteyen vatandaşlarımız köylerinin bağlı bulunduğu Orman İşletme Şefliği, Orman İşletme Müdürlüğü ya da Orman Bölge Müdürlüğümüz ile irtibata geçmeleri halinde gerekli desteğin verileceğini, Bölge Müdürlüğümüz çalışma alanına giren orman köylerinde bu desteklerden faydalanmanın maksimum düzeye çıkarılarak, yerinde kalkındırma proje ve uygulaması yapmadığımız köy, ulaşamadığımız orman köylüsünün kalmaması hedefimizdir.” dedi.