Ereğli-Alaplı arasında bulunan kantarda 2012 yılında 1277 araca 1 milyon 900 bin 284 TL cezai işlem uygulandı. 2013 Yılının ilk 4 ayında kantara giren 123 bin 222 araçtan 149’una 325 bin 14 TL para cezası kesilirken Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Küçük, “Bu cezalar çok büyük ve ağır. Sürücüler yasal zorunlulukları mutlaka yerine getirmeli, bu kantar da buradan kalkmalı” dedi.

 

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)

Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Küçük, 4925 sayılı kanuna göre Ereğli-Alaplı ilçeleri arası Göktepe mevkisinde bulunan kantarda 2012 yılı içerisinde bin 244 araca toplam 1 milyon 862 bin 303 TL para cezası kesildiğini belirterek, “Bu cezaların kesilme gerekçesi ise SRC belgesi olmaması, araç muayenelerinin yapılmaması ve taşınan malzemenin irsaliyesinin kesilmemesidir” dedi.

 

CEZALAR AĞIR

Küçük yine 2918 sayılı kanuna göre 2012 yılı içerisinde 33 araca 37 bin 981 TL cezai işlem uygulandığını hatırlatarak, “Kantara girmeyen tonaj fazlası yük taşıyan 33 araca 37 bin 987 TL’lik cezai işlem uygulandı. Bu cezalar çok büyük ve çok ağır cezalardır” sözleri ile konuştu.

 

SAPAĞA KAYDIRILACAKTI!..

Göktepe mevkisinde bulunan kantarın başka bir alana kaydırılması için çalışmaların bulunduğunu hatırlatan Küçük, “Ak Parti Zonguldak Milletvekillerimiz ve Ak Parti Ereğli İlçe Yönetimimiz ile oda olarak da çeşitli görüşmelerde bulunduk. Vatandaşlarımızın çok zor duruma düştüklerini defalarca dile getirdik. Ereğli-Alaplı arasında bulunan ve defalarca kaldırılacağı vurgulanan kantarın Akçakoca ilçe sapağına kurulacağı belirtilmişti. Ereğli-Alaplı arasındaki yol güzergahındaki bu kantar biran önce kaldırılmalı. Sürücülerin cezai işlemlere maruz kalmaması için istenilen evrakları mutlaka alması gerekiyor”

 

K2 BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU

Küçük, Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında ise şu görüşlere yer verdi: “Son zamanlarda vatandaşlarımız ticari taşıt kullanma konusunda zor duruma düşmektedirler. Özellikle Doblo, Connect, Kango, Expres, Combi, Partner, Caddy, Transpoter gibi şirket üzerine olan araçların K2 belgesi alma zorunluluğu vardır. Bu belgeyi almadığı zaman kontrollerde 2 bin 615 bin TL cezası var yine bu K2 belgesini almak için ise 2 bin 380 TL’yi bir seferlik ödemesi gerekiyor. Bu parayı ödedikten sonra her 5 yılda bir vize ücreti ödeniyor. Bu araçları kullanmak için ticari psikoteknik ve SRC belgesi şart. 2002’den önce ehliyet alan sürücülerin SRC belgesi alabilmesi için kurslara gitmesine gerek yok. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası’na başvuruda bulunarak biz evraklarını hazırlamalarında yardımcı oluyoruz. O evraklar Ankara’da bir üniversiteye gidiyor ve üniversiteden kişinin ikametine gönderiliyor. 2002 Yılından sonra alanlar ise mutlaka kurslara gitmeleri gerekiyor”

 

EREĞLİ’DE SRC KURSU
DETAYLI BİLGİSİ

Karadeniz Ereğli’de Kilimli Özel Eğitim Hizmetleri tarafından SRC belgesi almak isteyenlere kurs düzenleniyor. Şirket Müdürü Fatih Özenç, Ereğli’de SRC belgesi eğitimi için uzman eğitici kadro ile faaliyet verdiklerini aynı zamanda şoför esnafının ihtiyacı doğrultusunda hizmet veren tek kuruluş olma özelliği taşıdıklarını söyledi. Ulaştırma Bakanlığından alınan eğitim verme yetkisi ve ruhsatnamesi ile bölgeye kaliteli hizmet vermeyi amaçladıklarını belirten Özenç açıklamasında şu görüşlere yer verdi: SRC belgesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kontrolünde eğitimi verilen ve ticari taşıt kullanan herkesin alması gereken bir mesleki yeterlilik belgesidir. Öyle ki ; “4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereğince hazırlanan "Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği" yürürlüğe girdiğinden "Araç sahibi olsun veya olmasın, ticari taşıt kullanma belgesi sahibi olan bütün şoförlerin SRC belgesi alma zorunluluğu vardır” hükmü de bakanlık tarafından açıklanmıştır. SRC belgesinin denetimi trafik ekipleri ve jandarma trafik ekiplerinin aynı zamanda da Ulaştırma Bakanlığı kantarlarının görevidir. Belgesi olmayan şoför ve araç ruhsat sahibine ayrı ayrı ceza uygulanmaktadır. Src belgesini B ehliyetini 25 Şubat 2003 tarihinden önce alan ve bu tarihten önce SSK ve Bağkur’lu çalışanlar ile C-D-E ehliyetini 25 Şubat 2003 tarihinden önce alanlar SSK ve Bağkur aranmaksızın sınava girmeden kursumuz vasıtasıyla alabilirler. Ehliyet ve SSK, Bağkur tarihleri tutmayanlar SRC belgesini kursumuza kayıt olarak alabilirler”