ZONÇEP ENCÜMEN ÜYESİ ÇİMENOĞLU

ÇÖP TOPLAMA MERKEZİNİ ANLATTI

 

Kdz. Ereğli ve Alaplı çevresindeki çöpler Üçköy'deki çöp toplama merkezinde 30'ar tonluk tırlara yüklenerek Zonguldak'a gönderiliyor. ZONÇEP tarafından ihale edilen çöp toplama ve işleme tesislerine belediyeler ton başına ücret ödüyor. Belediyeler de müteahhite ödediklerini su ücretlerine yansıtarak karşılıyor.

 

Zonguldak ve ilçelerinin tüm çöpleri ZONÇEP tarafından ihale edilerek yaptırılan Zonguldak'taki çöp toplama ve işleme tesisinde biraraya getiriliyor. İl merkezi çevresindeki çöp toplama ve taşıma merkezlerinde tırlara yüklenen çöpler, Zonguldak'a müteahhit firmanın araçlarıyla taşınıyor ve burada da geri dönüşüm tesisi aracılığı ile de işlenerek ekonomiye kazandırılıyor.

 

Kdz. Ereğli ve Alaplı ilçelerinin çöp toplama merkezi ise Zonguldak karayolunun Üçköy mevkisinde müteahhit firma tarafından yaptırılan tesiste biraraya getirilerek burada tırlara yükleniyor. ZONÇEP Encümen Üyesi ve Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu sistemin nasıl çalıştığını bu tesiste muhabirimize anlatarak tanıtırken, tesisin Türkiye'deki 4-5 ilden biri olduğunu ve il düzeyinde hiçbir belediyenin çöplüğünün kalmadığını, var olanların da kapatılması gerektiğini belirtti.

 

Çimenoğlu il düzeyinde üç noktada çöp toplama merkezi bulunduğunu da belirtirken şunları söyledi:

 

BELEDİYE ARAÇLARI TOPLAMA MERKEZİNE DÖKÜYOR

 

Zonguldak İl Özel İdaresi ve Zonguldak Belediyeler Birliği Katı Atık İmalatı için bir birlik kuruldu. Bununla ilgili Zonguldak'taki 31 tane belediye ve il özel idaresi bir birlik kurdu. Bu birlik önce Zonguldak'ta merkezde bir tane normal çöp depolama alanı kurdu. Yaklaşık 3 milyon liraya mal oldu orası. Bunun haricinde Kilimli'de, Çaycuma'da ve Ereğli'de 3 yerde de aktarma istasyonu kurduk. Ereğli Belediyesi, Gülüç Belediyesi, Alaplı Belediyesi, Kandilli Belediyesi bu çevredeki belediyeler çöplerini topluyorlar, toplanan araçlar buraya geliyorlar. Burada tartılıyor. Kaç ton olduğu elektronik kantarda çıkıyor. Çıktıktan sonra buradaki rampaya çıkıp aşağıda bekleyen konteynırlara boşaltıyorlar. Ve bu 30 tonluk konteynırlar dolduktan sonra tır bu konteynırı alıyor ve Zonguldak'a götürüyor. Yani bu çevredeki belediyelerin çöp araçları buraya kadar gelip geri dönüyorlar. Burada toplanan çöpleri merkeze firma kendisi götürüyor. Çaycuma, Devrek bölgesi Çaycuma'daki çöp istasyonuna gelip geri dönüyor, Kilimli tarafı da Kilimli'deki çöp istasyonuna gelip geri dönüyorlar.

 

ÜCRETLER SU PARASINI YANSITILIYOR

 

Biz Belediyeler Birliği olarak bu işin yapımını ve işletmesini ihale yoluyla bir firmaya verdik. Biz de belediyeler olarak geliyoruz ne kadar çöp getirdiysek ona göre birliğe her ay para ödüyoruz. Örneğin Alaplı Belediyesi'nin çöp dökme bedeli aylık 20-25 bin lira arası değişiyor. Biz de bunu vatandaşlardan kanun gereği su paralarına yansıttığımız paralardan tahsil etmeye çalışıyoruz. Sistem böyle çalışıyor.

 

KÖY ÇÖPLERİ DE TOPLANIYOR

 

Bunun haricinde geri dönüşüm tesisimiz var Zonguldak'ta yine birliğin, yine bunun haricinde de Zonguldak Merkezde tıbbı atık arıtma tesisimiz var. Türkiye'deki 25 arıtma tesisinden biri. Zonguldak Bölgesine Kastamonu, Bartın, Çankırı, Çorum'un bile oraların bile atıkları gelip Zonguldak'taki tesisimizde imha ediliyor.

Yani Zonguldak çöp toplama açısından çevre temizliği açısından Türkiye'deki ilk 4-5 ilden bir tanesi. Hatta biz daha ileriye de gidip köylerdeki çöpleri de toplamaya başladık. Artık hiçbir ilçede çöplük kalmadı. Sadece merkezimizde var. O da çok modern bir şekilde depolanıyor. Tesislerimizde ufak tefek eksiklerimiz var. Onları da çözmeye çalışıyoruz.