Baharın başlangıcı olarak kabul edilen Hıdrellez, kentimizde gösterilerle kutlandı.
Uzunmehmet Anıtı'nda yapılan etkinliğe, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, Şube Müdürleri Yalçın Arslan ile Kürşat Coşgun, Belediye Kültür Merkezi (BKM) Müdürü Abdullah Bakır, Zonguldak İlköğretim Okulu Müdürü Namık Kılıç, öğrenciler, veliler ve vatandaşlar katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, törende şunları söyledi:

"HIZIR VE İLYAS
PEYGAMBERİN BULUŞMASI"
"Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biridir. 'Ruz-ı Hızır', yani 'Hızır Günü' olarak adlandırılan Hıdrellez, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri halk ağzında Hıdrellez şeklini aldı. Hızır ve Hıdrellez'in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmış. Bunlardan bazıları Hıdrellez'in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu, bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysaki Hıdrellez Bayramı'nı ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişi ile ilgili tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği görülüyor. Hızır, yaygın bir inanca göre, ab-ı hayat içerek ölmezliğe ulaşmış, zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, ulu bir insan ya da peygamberdir. Hızır'ın yaşadığı yer ve zaman belli değil. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Ülkemizde Hıdrellez 6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges günü olarak kutluyor. Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında yapılıyor. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse hastalıklara iyi geleceğine inanılır. Hıdrellez gecesi, Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere, feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler Hıdrellez gecesi herhangi bir yere istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Anadolu'da hala görkemli törenlerle kutlanan ve 1996 yılından beri de Bakanlığımız koordinatörlüğünde yurt çapında kutlanan Hıdrellez Kültür-Bahar Bayramınızı kutluyor, Hızır'ın her an yanınızda olmasını diliyorum."
Konuşmanın ardından öğrenciler, halk oyunu gösterileri yaptılar. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce dağıtılan yiyeceklerin yenmesinin ardından program noktalandı.