Kdz.Ereğli Alevi Kültür Dernekleri Şubesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Aşure Etkinliği’, Muharrem ayının 12’nci günü olan Kavaklık Mahallesi'nde bulunan Cem Evi’nin girişinde gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Alevi Kültür Dernekleri Kdz.Ereğli Şubesi Başkanı Mehmet Taştan, şunları söyledi:

 

ALEVİLİK; “HOŞGÖRÜ, SEVGİ, SAYGI SUNUYOR”

“Aşure birden fazla bakliyatın bir kazanda kaynaması sonucu elde edilen yemektir. Ayrılar ayrı gelir bir kazanda kaynayarak aynılaşır. Şuanda bizler de ayrı ayrı geldik bu meydanda aynı kazandayız. Bir nevi Aşureyiz. Cenabı Allah diyor ki; ‘isteseydik sizleri tek yaratırdık. Farklılıklar, zenginliktir. Tek renk yoktur. Canlı türü de tek değildir. Tek bir felsefe, tek bir inanç, tek bir din eşyanın tabiatına aykırıdır. Kainatta her şey birbirine muhtaçtır. Öyleyse genel kural bir arada barış içinde yaşamak olmalıdır. Canlıların akıl ve iradeleriyle hareket eden türü olan insan birliği ve dirliği yani vahdeti vücudu sağlamak zorundadır. Bunun için hoşgörü ve sevgiye ihtiyaç vardır. İşte Alevilik hoşgörü, sevgi, saygı sunuyor. Gayri meşru hiçbir yanı yoktur. Çünkü barış diyoruz, hoşgörü diyoruz, sevgi diyoruz, saygı diyoruz ve özgürlük diyoruz. Bunlar kainatın temel ihtiyaçlarıdır. Tabi ki Aleviler olarak yıllardan beri istediğimiz, yıllardan beri talep ettiğimiz görüşülmesi, konuşulması gereken davalar vardır. Ancak bugün yeri değildir diye düşünüyorum. Ama sadece kısa ve net olarak Cemevleri Alevilerin ibadethaneleridir. Alevilik Haktır, Alevilik vardır diyorum. ”

 

AŞURE DAĞITILDI

Konuşmalarının ardından Dede Sefa Öztürk tarafından dua yapıldı. Alevi Kültürüne ait deyişler ve mersiyeler bağlama eşliğinde seslendirildi. Etkinlik katılımcılara aşure dağıtımı ile son buldu.

Etkinliğe Kdz.Ereğli Belediye Başkan Vekili Ayhan Atay, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, Kdz.Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Bulak, Dedeler Mustafa Dedekargınoğu ve Sefa Öztürk, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Av. Adil Ateş, bazı belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü yönetici ve üyeleri ve çok sayıda Alevi vatandaş katıldı.