Referandumda "evet" çıkmasının ardından artık seçimle belirlenecek olan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için, bir dönem Zonguldak’ta da görev yapan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya aday oldu. Anayasa değişikliğinin halk oylamasından geçmesinin ardından, 16 yıllık savcı Özgür Katip Kaya yüksek kurul için adaylığını açıkladı. Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, katipleri de unutmadı. Bağımsız ve tarafsız olacağını taahhüt eden Savcı Kaya, adliye çalışanlarının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Fedakar çalışanlarımız bizim için çok değerlidir. Çalışanların hak ve hukuku, kendi hakkımız gibi korunacaktır" dedi.
Seçilmesi halinde bütün işlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlükten yana olacağını ifade eden Kaya, "Görevimi yerine getirirken herkese ve her kesime eşit davranacağımı, insan hak ve özgürlüklerine aykırı ve fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara karşı tarafsız ve bağımsızlık ilkelerinden taviz vermeyeceğimi, görevim sırasında her türlü siyasi görüşlere karşı eşit mesafede duracağımı, hukukun üstünlüğüne bağlı kalacağımı, sözde değil, özde bağımsız ve tarafsız olacağımı taahhüt ederim" diye konuştu.
Adalet mensuplarının görevinin birinci sınıf hizmet sunmak için Türk adalet sistemi ile insan hak ve özgürlüklerinin öncü konuma getirmek olması gerektiğini vurgulayan savcı Kaya, "Bunun için yüksek standartlara sahip personel ile etkin, tarafsız, bağımsız, saygın ve verimli yasal sistem oluşturup geliştirmek gerekir. Adalet mensupları hukukun üstünlüğüne bağlı görev yaptıkları zaman adalet sistemi saygın ve adil bir konuma gelebilir. Birinci sınıf adalet hizmeti için HSYK üyeliğine adayım" dedi.
Ortak çözümlere birlikte çözüm üretileceğini ifade eden Savcı Kaya, "Sosyal hayatımda meslek ve meslektaş meselelerinin ülke ve toplum meselelerinden ayrılmayacağının bir ilke olduğunu biliyor ve kabul ediyorum. Bu sebeple meslektaşlarımızın özlük haklarının korunması ve geliştirilmesi ile ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına daha duyarlı olacağım. Ortak meseleler için meslektaşlarımızın fikir, yorum ve tekliflerini dikkate alacağım. Farklı görüş ve düşüncelere saygılı davranacağım. İletişimde dürüst, açık sözlü ve ileri görüşlü olacağım. Ortak meseleler için çözüm yollarını meslektaşlarımızla beraber araştıracağım" açıklamasını yaptı.
Yargı mensupları ve akademisyenlerin görüşleri alınarak hizmet standartlarının belirleneceğini vurgulayan Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hakim ve savcıların tayin ve terfi işlemleri kesin kurallara bağlanacaktır. HSYK'nın ilke kararları, iş durumu ve şartlarına göre sürekli güncellenecektir. Meslektaşlarımıza iş ve işlemlerle alakalı gerekli açıklayıcı bilgileri verilecek, hizmet süresi boyunca aydınlatılacaktır. Meslektaşlarımız, görevi sebebiyle her türlü baskı, iftira ve haksızlığa karşı etkin bir şekilde korunacaktır. Açık ve kesin kanıtlara dayanmayan soyut iddialar ciddiye alınmayacak, meslektaşlarımız gereksiz yere soruşturma ve incelemeye maruz bırakılamayacaktır."

Kararname ile alakalı hazırlanma yönetmeliği çıkarılarak kimsenin mağdur edilmeyeceğini dile getiren Kaya, "Hakimler ve savcılar tarafından sürekli eleştirilen not ve terfi sistemi, emeklerinin hakkaniyete uygun olarak değerlendirilmesi için başarı, liyakat, sicil ve kıdem gibi objektif ölçülere bağlanacaktır. Bu yöndeki tüm endişe korku ve kaygılar kaldırılacak ve gerçek adalet bu şekilde sağlanacaktır" dedi.

Evli ve bir çocuk babası olan Savcı Kaya, Bursa'dan önce sırasıyla Diyarbakır, Zonguldak, Afyon, Balıkesir ve Samsun'da görev yapmıştı. 16 yıllık savcı olan Kaya, 6 yıldır birinci sınıf savcı olarak görev yapıyor.