5 Nisan Avukatlar Günü hafta sonuna denk geldiği için 7 Nisan 2014 tarihinde kutlandı.

 

Karadeniz Ereğli’de avukatlar günü etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Zonguldak Barosu İlçe Temsilcisi ve Ereğli Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Tayyar Kartal günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi. Son bir yıllık dönemde yaşamını yitiren Avukatlar İlker Tulga, İbrahim Karasu ve Halil Kuru’yu rahmetle andıklarını belirten Kartal şöyle konuştu:

 

“DELİL ELDE ETME”

“Uyuşmazlığın tanımlanması, tasvir edilmesi, nitelendirilmesi süreçleri ile mahkeme ve kararların uygulanma süreçlerinde avukatın rolü yabana atılamaz. Yargının asli unsurlarının yargılamada tez antitez çarpışmasındaki rolleri gereği avukatları yadsıması, süreç dışına atmaları, bizzat yargılamanın sebep ve amacına aykırıdır. Tez antitez çarpışmasında avukatlar, ellerindeki bütün bilgi, belge, delil ve gerekçeleri, hiçbir k ısıtlama olmaksızın ortaya koyabilmeli, hatta elde edebilmelidir. Delil elde etme, belge ve örnek alabilme, bilgi toplayabilme, elde edilmiş delilleri, belge ve bilgileri tartışma, yerine göre elekten geçirebilme haklarının kısıtlanması, bireyin iş sahibinin veya ilgilisinin eksik savunulması demektir. Böyle kurgulanmış bir yargı düzeni, hukukun üstünlüğü ilkesinin hayat bulma olasılığını ortadan kaldırır.

 

AVUKATLIK SİSTEMİ

Siyasi ve hukuki iradeler, avukatları yargı işleyişlerinin ayrılmaz parçası olarak içselleştirmek, yargı erki ortaklarından biri kabul etmek zorundadırlar. Adil yargılamadan söz edebilmemiz için Tez antites çarpışmasında etkili, iddiasını kolayca ulaşabildiği delillerle ileri sürebilen, savunmanın gerektirdiği imkanlarla donatılmış, danışmanlık yapabilme alanları genişletilmiş, mahkeme kararlarının eleştirilmesiyle içtihat oluşturma kanallarının kendisine açıldığı bir avukatlık sistemini kurmak ve işletmek gerekiyor.”


“AVUKATLIK KANUNU” NASIL OLMALI

Kartal, gelecek süreçte Yeni Avukatlık Kanunu’nun gündeme alınacağını ve büyük olasılıkla kabul edilip yasalaşacağını belirterek şunları söyledi: “Yeni Avukatlık kanunu, özellikle yargılama ve idari karar alma süreçlerinde avukatı etkin ve müdahil kılmalıdır. Bu aktif müdahillik olarak açıklanacak bir meslek politikasının geliştirilmesi demektir. İdari soruşturmalarda idareye verilen dilekçelerin incelenmesinde, ilgilinin avukatının sürece dahil edilmesi hukuk devletinin işlerliğini geliştirecektir.  Avukatın gerek idari, gerekse yargılama süreçlerinde aktif müdahilliği, tez-antitez geliştirmede gerekli enstrümanları avukatın hizmetine sunmakla değer kazanacaktır: bu bakımdan “avukata veremeyiz mahkeme talep etsin” biçimindeki resmi direncin kırılması gerekmektedir.  Çünkü bu direnç, avukatları UYAP sisteminin müşterisi, zorunlu müdafiliğin nöbetçisi, yargının çalışan emeklisi, kamunun emir vekili yapmaktadır. Bu direnci avukatlar olarak yıkabilmenin yollarından birisinin avukatlık mesleğinin tanımındaki ‘Kamu hizmeti niteliğindeki serbest meslek’ kavramının ötesine geçmek olduğunu ifade etmek isterim.
 

“HUKUKİ DANIŞMANLIK”

Yeni bir avukatlık kanunu avukatın yargı süreçlerinde içselleştirilmesini, toplum nezdinde daha güvenilir bir profil çizilmesini, hukuk toplumunun inşasında daha etkin rol üstlenmesini ana hat edinmelidir. Yeni avukatlık kanunu, hak ve özgürlükler ana çatısı altında, arabuluculuk, uzlaşma, delil toplayabilme, resmi makamlardan, odalardan gerekli bilgi ve belgeleri doğrudan alabilme, bu kurumlara danışmanlık yapabilme, kimi mahkemelerde avukatlık hizmetini zorunlu verebilme, hukuki danışmanlık alanlarını genişletebilme, emekliliğinde hakim ve savcılar düzeyinde geçinme olanaklarına kavuşma, herkesin hukuk sigortası ile kendisine ulaşabilmesini sağlamalıdır”
 

Avukatlar Günü törenine AK Parti Zonguldak milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır ile ilçede faaliyet gösteren az sayıda avukat katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)