18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yılı dolayısıyla Kdz.Ereğli’de tören düzenlendi. Törene Ak Parti ve CHP Zonguldak Milletvekilleri de katıldı.

 

Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen tören, saygı duruşuyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Kaymakamlık, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ve Ereğli Belediyesi adına Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Dul ve Yetimler Derneği Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, 18 Mart tarihinde insanların içini farklı duyguların kapladığını söyledi. Törende konuşan Demirdüyen, şunları söyledi:

 

HÜZÜN VE GURUR BİR ARADA

“Biraz buruk, biraz hüzünlü ama bir o kadar da gururlu duygular hakim olur bize. Çanakkale’de insanlığın kıyamete kadar dönüp dönüp bakacağı bakıp ders alacağı, tarihe unutulmaz bir not düşülmüştür. Daima tarihin şerefli levhalarındaki gibi, ecdadın yapıp ettikleriyle iftihar edebilecek, tarihi okuyup anlatırken yüzü kızarmayacak, nadide milletlerden biri olduğumuza inanıyor, itikat ediyorum. İbretle bakacağımız, onlarla ders alacağımız, istikbale yürüyeceğimiz çok şeyler var. Bir diyar hayal edin. Çevresi sarılmış, gafillere yem edilmiş bir yer düşünün. Bir yer düşünün yiğitler dört bir yandan gelmiş. 1915 yılının Mart ayı, Türk Milleti adına en kanlı aylardan biri olmuştur. Şarkın garba kafa tutmasıdır Çanakkale. Türk Milletinin genci, yaşlısı her kesimi Çanakkale’de bulunmuş ve adlarını tarihe cesur insanlar olarak yazdırmışlardır.

 

“TIPKİ ATATÜRK GİBİ”

Bugün hala ne olduğumuzu sorgulayan insanlara inat, peki biz kimiz, ya da bizim atalarımız kimlerdi, ayağında çarıklarla, süpürge tohumu yiyerek namerde boyun eğmeyen bir ecdadın torunlarıyız. Serden geçen aşık olan ama tapmayan, namusunu bedenine sığdırmayan, toprakları kanlarıyla sulayan bir ahfadın torunlarıyız. Tıpkı Gazi Osman Paşa gibi, tıpkı Fahrettin Paşa gibi, tıpkı Mustafa Kemal Atatürk gibi. Çanakkale Savaşı, Türk askerinin halkı ve ülkesi için gerektiği yerde canını seve seve verebileceğinin kanıtıdır. Çanakkale Savaşı bir milletin küllerinden nasıl doğduğunu ve savaşa değil, ölüme nasıl gittiğinin göstergesidir. Kahramanlıklarla dolu Çanakkale savaşını hiçbir Türk evladı unutmamalıdır. Çanakkale Ruhu’nu yaşatmak Türk Milletinin boynunun borcudur”

 

KARANFİL BIRAKILDI

Konuşmanın ardından protokol ve törene katılanlar anıtın arkasında bulunan Şehitler Anıtı’na kırmızı karanfiller koydu. Törene, Kaymakam İbrahim Çay, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, CHP Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal, Ali İhsan Köktürk, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık protokol ve vatandaşlar katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)