MHP Alaplı İlçe Başkanı İsmail Altay, tersanelerin işçi çıkarmasıyla başlayan, Erdemir'deki maaşların düşürülmesiyle süren ve fındık açıklaması ile zirveye çıkan ekonomik sıkıntının Alaplı'da huzur ve güveni tehdit edecek boyutlara ulaştığını belirten MHP Alaplı İlçe Başkanı Altay yetkilileri uyardı.

MHP Alaplı İlçe Başkanı İsmail Altay, hükümetin fındık politikasına tepki gösterdi. Fındığın hükümet tarafından devleti zarara uğratan büyük bir sorunmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Altay, "Oysa fındık, Alaplı'mızın, Karadeniz'in başlıca geçim kaynaklarından biri, büyük bir nimettir" dedi.
Altay açıklamasında şunları kaydetti. "Fındık hükümet tarafından devleti zarara uğratan büyük bir sorunmuş gibi sunulmaktadır. Oysa fındık,  Alaplı'mızın, Karadeniz'in başlıca geçim kaynaklarından biri, büyük bir nimettir. Köylümüz yıllardır 1-2 ton fındıkla 1 yıllık geçimini temin etmektedir. Her hükümet izlediği popülist politikalar ve Fiskobirliğe hükmetme hırsı çiftçiye ürününü zararına satmaya mahkum etmiştir. Dünya fındık üretiminin ve ihracatının %75'ini elinde bulunduran Ülkemiz, yanlış yönetimler sonucu fındık fiyatının belirleme işini Almanya'da ki fındık borsasının eline bırakmıştır.

ALT YAPISI KURULUYOR
Her yıl bu aylarda, fındıkla ilgili olumsuz hava yaratılmak suretiyle, üreticinin elinde ki fındığı düşük fiyata alabilmenin alt yapısı kurulmaktadır. Rekoltenin yüksek olacağı, fındıkta bazı hastalık risklerinin oluşabileceği, Fiskobirlikler ve TMO'nun fındık almayacağı gibi spekülatif haberlerle çiftçinin direnci kırılmaya çalışılmıştır. Son açıklama ile "fındıkta devrim" adı ile lanse edilen programın amacı ise fındık üreticisini devirmektir. Atatürk döneminde kurulan ve amacı fındık üreticisini tüccar karşısında korumak olan Fiskobirlik, Hükümetin keyfi uygulamaları ve hırsı sonucu devre dışı bırakılmıştır. Buda üreticiyi tüccar karşısında korumasız ve sahipsiz bırakmıştır. Türkiye'nin fındık ihracatından kazandığı para, yıllık ortalama 1,5 Milyar dolardır. Bu tamamen Türk çiftçisinin alın teri ve dışardan bir kuruş girdi olmadan %100 yerli gelirdir. Dışarıya sattığımız hiçbir ürün fındık kadar %100 Türk malı hüviyeti taşımamaktadır. Bütün Dünya ülkeleri, fındık piyasasında payını artırabilmek için fındık üretimini desteklerken Ülkemizde sökümü teşvik edilmektedir.
ALTERNATİF ÜRÜN
Oysa Hükümet fındık üreticisine söküm için teşvik vereceğine dünya piyasasına daha fazla fındık nasıl satılabilir bunun hesabının çalışmasını yapmalıdır. Tarım Bakanı, fındık yerine alternatif üründen söz etmektedir. Peki, fındığı söktükten sonra alternatif üründen aynı verimi alamayan çiftçi yeniden fındık üretmek isterse, yeni fındık yetiştirmesi için gerekli 7-8 yıl boyunca destekleme yapacak mıdır? Hükümet, İMF ve Dünya bankasının yönlendirilmesiyle, teslimiyetçi politikasını tarım sektöründe de sürdürmektedir. Üretimi durdurup, insanları dilenci toplumu sadaka toplumuna dönüştürmeye çalışmaktadır. Alaplı halkı sırtını bir yerlere dayamak istemiyor. Alaplı köylüsü sadaka istemiyor. Alaplı halkı onurludur, gururludur. Çalışıp didindiği, emek verdiği tarlasındaki ürününün gerçek değerini istiyor. Tarım Bakanı taban fiyatı açıklamayacağız, TMO bu yıl fındık alımı yapmayacaktır" demeden önce gelsin Gümeli'de dağ köyünde ya da Alaplı'nın her hangi bir fındık bahçesinde 24 saat geçirsin gün boyu tırpanda harcanan emeği, gece bekte sabahlamayı yaşasın sonra fındık üreticisiyle ilgili açıklamalar yapsın.

CİDDİ UYARI…
Tersanelerin işçi çıkarmasıyla başlayan, Erdemir'deki maaşların düşürülmesiyle süren ve fındık açıklaması ile zirveye çıkan ekonomik sıkıntı, Alaplı'mızın huzur ve güvenini tehdit edecek boyutlardadır. Buradan Alaplı'daki Hükümetin temsilcilerine ve AKP'li Yerel yönetici arkadaşlarıma sesleniyorum. İzlenen fındık politikasının yalnız olduğunu ve tehlikeli sonuçlara neden olacağını gelin birlikte anlatalım. Başbakan ve Tarım Bakanını uyaralım. Halkımız kendisine zulmeden, emeğini çalanlardan mutlaka hesap soracaktır" dedi.