Hyundai'nin Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan Bayi toplantıları kapsamında geldiği Kdz. Ereğli'de Belediyeyi de ziyaret etti.

 

 

Ümit Karaarslan, Kdz.  Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a  yaptığı ziyarette Ereğli'de yapılabilecek sanayi yatırımları ve yatırım alanları ile ilgili olarak brifing de aldı.

Ziyarette konuşan Posbıyık'ın, ilçenin ekonomik olarak bu duruma geliş nedenleri hakkında Karaarslan'a ayrıntılı bilgiler verdiği açıklandı. Belediyeden bu konuda yapılan yazılı açıklamada şu bilgilendirme yapıldı:

 

Başkan Posbıyık, 2006 yılında özelleştirildikten sonra Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları'nda yüksek ücretle işçi çalıştırma döneminin sona erdiğini, bunun yanında global kriz sebebiyle binlerce işçinin çalıştığı tersanelerin işçi çıkarmasının da piyasaya giren paranın erimesine neden olduğunu kaydetti. Başkan Posbıyık, Tuzla ve Yalova'daki tersaneler çok iyi ortamlarda çalışmalarını sürdürmelerine rağmen kredi imkanları yok olan Karadeniz Ereğli'deki tersane sahiplerinin sipariş alamadıklarını söyledi. Karadeniz Ereğli ekonomisinin önemli unsurlarından biri olan sac tüccarlarının büyük çoğunluğunun iflas etmeleri sebebiyle de kent ekonomisinin bir başka yara daha aldığına vurgu yapan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, yaşanan bu sıkıntıları ortadan kaldırmak ve Karadeniz Ereğli'yi ekonomik anlamda eski canlı günlerine döndürebilmek adına bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Ekonomi uzmanlarına hazırlatılan raporlarla ilçedeki yatırım alanlarını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını hatırlatan Başkan Posbıyık, bu uygun alanlarda demir-çelik yan sanayi alanında tesisler açılması için çaba sarf ettiklerini, otomotiv sektörünün önemli firmalarını da yatırım yapmaları için ilçeye davet ettiklerini söyledi.

 

Hyundai Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan da konuşmasında, Başkan Posbıyık'ın üzerinde durduğu global krizden en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv sektörünün geldiğine vurgu yaptı. Karaarslan, bu kriz sebebiyle birçok otomotiv firmasının merkezi fabrikalarının dışında başka yerlerde yatırım yapabilme olanaklarının kalmadığını hatırlatarak Hyundai'nin de mevcut fabrikasında genişleme politikası güttüğünü ve başka yerleşim birimlerinde yatırım yapma düşüncesinde olmadıklarını söyledi. Karaarslan; Bakan Zafer Çağlayan son dönemlerdeki girişimleriyle önemli dünya şirketlerini Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyor ve kanımca önemli girişimlerde bulunuyor. Bizim gözlemlerimize göre şu an için firmaların çoğunluğunun böyle yatırımlara girebileceklerini düşünmüyorum. Ancak yaşanmakta olan krizin etkilerinin azalmasıyla birlikte bu firmalar yapacakları yatırımlar konusunda önceliği ülkemize vereceklerdir. Hyundai olarak da ekonomik kriz tamamen sona erdiğinde Karadeniz Ereğli' ve bölgesinde yatırım yapma konusunu gündeme getirir ve sizin düşüncelerinizi dillendiririz. Ancak şu anki ortamda Hyundai olarak yeni yatırım yapmaktansa mevcut tesislerimizi genişletme yolunun daha olumlu olduğuna inanıyoruz…, dedi.