Amerikan kökenli sendikacı Zonguldak'a geldi.

MADENCİLER ÖRGÜTSÜZ: Tarihsel olarak kömür madeni sendikaları, ülkelerindeki sendikal hareketin kurulması ve yönlendirilmesinde öncü ve belirleyici rol oynamışlardır. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonomi nedeniyle, örgütsüz kömür madencilerinin sayısı giderek artmaktadır"

130'u aşkın ülkeden 400'den fazla sendikayı temsil eden, Maden işkolunda, 60'tan fazla ulusal maden sendikasını temsil ederek en büyük küresel örgüt durumunda olan Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) Maden İşkolları Sorumlusu Joe Drexler ile Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, Genel Maden İşçileri Sendikasını (GMİS)  ziyaret ederek Genel Başkanı Ramis Muslu ile görüştüler. .
GMİS Genel Merkez ve Şubeler Başkan ve Yöneticileri de hazır bulunduğu ziyarette ICEM Kimya ve Lastik İşkolları Sorumlusu Kemal Özkan, geçtiğimiz yıl da ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ile Zonguldak'a geldiklerini belirterek, "Türkiye'ye geldiğimizde Zonguldak'ı ve GMİS'i ziyaret etmeden geçmiyoruz. Türkiye'nin en önemli ve saygın sendikalarından biri olan GMİS, ICEM'in de dikkatle izlediği sendikalardan biri" dedi.
ICEM Maden İşkolları Sorumlusu Joe Drexler'i tanıtan Özkan, "Sayın Joe Drexler, ICEM'in Maden İşkollarından sorumlu. Kendisi de Amerikan kökenli. Uzun yıllar Amerika sendikal hareketinde yer aldıktan sonra şimdi ICEM'de birlikte çalışıyoruz"dedi.
ICEM Maden İşkolları Sorumlusu Joe Drexler de, "ICEM içinde Maden İşkolları sorumluluğunu icra etmekten bir madenci olarak gurur duyuyorum. Birçok ülkede özellikle maden sendikalarının ve özellikle kömür madenciliğinde örgütlü sendikaların, o ülkelerin sendikal hareketlerinin oluşmasında ve ilerlemesinde çok önemli katkısı ve rolü olmuştur. Sendikal hareketler içinde mücadelecilik ruhu da hep maden sendikalarından gelir.Kendi ana ülkem olan ABD'de maden işçileri sendikası, diğer tüm diğer sendikaların kurulması ve yeşermesinde rol oynamıştır.Ben aslında çelik işçileri sendikasından geliyorum. Ancak daha önce maden işçileri sendikasındaydım.Hayatımın 8 yılı ABD'nin batı tarafında özellikle kömür madenlerinin olduğu bölgelerdeki maden işçilerinin örgütlenmesi faaliyetlerinde geçti. O dönem çok uzun ve çileli grevler dizisi içinde yer aldım.Şunu itiraf etmeliyim ki maden ocaklarında çalışan maden işçilerinden çok şey öğrendim.Dünyanın neresine seyahat edersem edeyim kömür madenciliği sendikalarıyla bir arada olmaktan büyük bir haz ve onur duyuyorum" sözleriyle konuştu.
Ramis Muslu da "Kendisi madencilikten gelen bir kişi olarak madencilerin, ne kadar zor şartlar altında mücadele ettiğini yakinen biliyor. Kendilerini Zonguldak'ta görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz" dedi.
Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği'ne ilişkin 176 Sayılı ILO Sözleşmesinin onaylanmasına yönelik Ankara'da düzenlenecek bir toplantıya katılmak üzere Türkiye'ye gelen Drexler ve Özkan, İstanbul'da düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına da katıldıklarını belirttiler.
 
KÖMÜR FİYATLARI ARTACAK
Joe Drexler ile Kemal Özkan daha sonra sendika yöneticileri ve teknik personeline yönelik "Dünyada kömür madenciliğinin genel görümü" toplantıda konuştular.
Drexler, sanayi üretiminin yeniden artmasıyla özellikle taşkömürü fiyatlarının da yeniden artmaya başlayacağını iddia etti.  Madencilik sektöründe ana istihdamının önemine dikkat çeken Drexler, genç işçilerin geçici süreyle düşük ücretlerle çalıştırılmasının dünyanın her yerinde sorun olduğunu belirterek, "Açıkça söylemek gerekirse dünyanın her tarafından Hükümetler ve işverenler, etkisi olmasa bile, krizden faydalanmanın yollarını arıyorlar" dedi.
Drexler  sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyada ekonomi artık gelişmiş ülkeler tarafından değil gelişmekte olan ülkeler tarafından belirleniyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'de görülen ekonomik gelişmeler dünyadaki ekonomik gelişmeleri belirlemede önemli bir belirleyici haline geldi.
Bu bağlamda geçici olduğu anlaşılan küresel krizden çıkılmasıyla birlikte sanayi üretimi artacak. Sanayi üretimi arttıkça kömüre olan talebin de artacağını çok net bir biçimde söyleyebiliriz. Talep artıkça kömür fiyatlarındaki artış da devam edecektir.Düşük ücretle çalıştırma konusu dikkat edilmesi gereken bir konu. Özellikle yeni ve genç işçilerin, yani sektörün ana istihdamının ücretlerinin geçici bir süre düzenlenmesi konusu dünyanın her yerinde sorun. Bu ana istihdamın ücret seviyesinin mutlaka yeterli bir düzeyde tutulması gerekir. Açıkça söylemek gerekirse dünyanın her tarafından Hükümetler ve işverenler, etkisi olmasa bile, krizden faydalanmanın yollarını arıyorlar. Yine dünyada madencilik sektöründe yapılan bir araştırmada sektördeki en önemli sorunlardan birinin yetişmiş ve kalifiye eleman sıkıntısı olduğu ortaya çıkıyor.Madencilik sektörünün geleceği dikkate alındığında hiç şüphe yok ki ana istihdam ve üretim koşulları mutlak suretle doğru bir şekilde değerlendirilmelidir." Drexler, ICEM'in  400 den fazla sendikayı temsil ettiğini ve en büyük küresel örgüt durumunda olduğuna ifade ederken, genel başkan ve genel sekreterin de madenci olduğunu söyledi.
"Kömür Madenciliğinde Sendikalaşmayı ölçebilecek doğru istatistikler mevcut değildir. Kömür madenciliğinin ekonomide önemli yer tuttuğu ülkelerde güçlü kömür maden sendikalarının varlığı, bu sektörde sendikalaşmanın oldukça yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Tarihsel olarak kömür madeni sendikaları, ülkelerindeki sendikal hareketin kurulması ve yönlendirilmesinde öncü ve belirleyici rol oynamışlardır. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonomi nedeniyle, örgütsüz kömür madencilerinin sayısı giderek artmaktadır" sözleriyle konuşmasına devam eden Drexler taşkömürüne olan ilginin artacağını da şöyle anlattı:

ZENGİN REZERVLER
"Küresel elektrik üretimi ve birincil enerji kaynakları arasında kömürün önemi sürüyor. Dünyada tüm sektörlerde kullanılan enerji kaynakları arasında kömürün kullanılma oranı yüzde 26 iken elektrik enerjisi üretiminde kullanma oranı ise yüzde 46'dır.
Bugün dünyada belinlenmiş kömür rezervleri çok zengindir. Taşkömürü üretimi ve tüketimine bakıldığında özellikle 1990'lı yıllardan sonra ciddi artışlar görülmüştür. 1990 yılında dünyada toplam taşkömürü üretimi 3 milyar 489 milyon ton iken, bu rakam 2007 yılında 5 milyar 543 milyar ton olmuştur.Bugün sırasıyla Çin, ABD, Hindistan, Avustralya, Rusya ve Endonezya dünyanın en büyük taşkömürü üreticileridir.Kömür ihracatçısı ülkelere baktığımızda ise sıralama şöyledir; Avustralya, Endonezya, Rusya, Kolombiya, Güney Afrika ve Çin'dir. Bu ülkeler ise ürettiklerine oranla çok küçük bir bölümünü başka ülkelere ihraç etmekte, ürettikleri kömürleri büyük bir ağırlıkla kendi sanayilerinde kullanmayı tercih etmektedirler.Dünyada taşkömürü fiyatları yaşanan küresel krize ve düşen sanayi üretimine rağmen yüksek seyrediyor. 2003 yılında 50 dolara kadar düşen taşkömürü fiyatları 2007-2008 yıllarında 300 doları aştı. Yaşanan küresel krize rağmen taşkömürü fiyatları 150-200 dolar seviyelerinde.
Geçici olduğu kabul edilen küresel krizin sona ermesi ve sanayi üretiminin artmasıyla kömür fiyatlarının yeniden yükselişe geçeceği tahmin ediliyor."