Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik suçlaması ile aralarında maden işçilerin de bulunduğu 308 hakkında hazırlanan iddianame Ereğli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi'nde kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik suçlarını işlediği iddia edilen aralarında madenci, sendikacı ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu 308 kişi hakkında hazırlanan iddianame Ereğli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi.

Ereğli Cumhuriyet Savcısı İsmail Özkarcı tarafından hazırlanan ve mahkemeye sunulan 168 sayfalık iddianamede, 2016-2017 yıllarında müessesede çalışan işçilerinin ikinci basamak sağlık kuruluşlarından temin ettiği muayene evraklarında sorunlar olduğu şüphesiyle kurumca idari soruşturma başlatıldığı, hastanelere acil servisten giriş yapan bazı işçilerin ibraz ettikleri evrakların üretilmiş olduğu, evrakların bazılarının ücretli mazeret iznine dönüşecek şekilde düzenlendiği, konulan tanılar ve yapılan tedavilerin tüm evraklarda aynı olduğunun tespit edildiği, bu şekilde çeşitli hastanelerden usulsüz olarak günlük tedavi evrakları temin edilerek karşılığında yevmiye alındığı idari soruşturma neticesinde Ereğli Devlet Hastanesi ile Özel Karadeniz Ereğli Anadolu Hastanesi nezdinde bir takım müessese işçilerine yönelik günlük tedavi evraklarının sorgulanması sonucu hastaneler tarafından verilen cevaplardan bu evrakların kayıtlarının hastanelerde bulunmadığı ve evrakların gerçekleri yansıtmadığının anlaşıldığı tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, sahte evrak kullanılmasına ilişkin kurum tarafından idari soruşturma yürütüldüğü, TTK Teftiş Kurulunca, "2006 yılında 335 kişiye ait bin 654 adet günlük tedavi evrakının sahte olduğu, bin 654 adet sahte günlük tedavi evraklarının kullanılması nedeniyle hafta tatili, ikramiye primleri vergiler gibi tüm ücret ve ödeme miktarlarının hesaplanması sonucu toplamda 835 bin 436 lira kurum zararı olduğunun" belirlendiği kaydedildi.

İddianamede, şu bilgilere yer verildi:

"Şüphelilerin sahte sağlık raporu düzenleyerek kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar olan TTK ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nu zarara uğrattıkları, şüphelilerin üzerilerine atılı eylemlerinin 5237 sayılı TCK’nın 158 ve 204. maddelerinde düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarını teşkil ettiği, şüphelilerin üzerilerine atılı dolandırıcılık eylemini 3’ten fazla kişi ile birlikte işlemeleri nedeniyle TCK m.158/3 gereği haklarında hükmolunacak cezada artırım yapılması gerektiği, Ereğli Devlet Hastanesi kadrolu çalışanı şüpheli N.U. hakkında soruşturma izninin verildiği, Devlet Hastanesinde sözleşmeli olarak çalışan şüpheliler B.Y. S.E. ile yerleşik Yargıtay içtihatlarınca kamu görevlisi sayılmayıp 4483 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmeyen Özel Anadolu Hastanesi çalışanları şüpheliler M.D., Ş.E., E.Y., hakkında soruşturma izni alınmasına yer olmadığının değerlendirildiği, suçtan zarar gören kurum raporları ile kamu zararı oluştuğunun sabit olduğu, şüphelilerin üzerine atılı suçları fikir eylem birliği içinde işledikleri tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır"

Ereğli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame sonrasında ilk yargılama 16 Şubat 2022 tarihinde yapılacak.