Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 11'i tutuklu 17 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 7'si kadın 11'i tutuklu ve 6 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. 

Duruşmada "anayasal düzeni ortadan kaldırmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçlamalarının yöneltildiği sanıklar hakkındaki iddianame okundu. 

Yaklaşık 1,5 saat süren kimlik kontrolünün ardından sanıkların savunmaları alınmaya başlandı.

Sanıklardan Bilgen Ebru Dişbudak, savunmasında, evinde yapılan aramada ele geçirilen kitapların FETÖ'ye bağlı kapatılan bir kolejde eğitim gören çocuklarına okuldan verildiğini ve eşinin de aynı soruşturma kapsamında tutuklu olduğunu söyledi.





Mahkeme Başkanının, "telefonunda örgütün kriptolu haberleşme programı 'ByLock'un bulunduğunu" belirtmesi üzerine Dişbudak, "Ben böyle bir program yüklemedim. Telefonumun tekrar detaylı bir şekilde incelenmesini istiyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Sanıklardan Mustafa Çetin de ilahiyat fakültesinden mezun olmasının ardından 2003-2009 yıllarında çeşitli camilerde imamlık yaptığını ve 2009'da kurum değiştirerek din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine geçtiğini anlattı.

Son olarak Zonguldak'ın Devrek ilçesinde imam hatip lisesinde öğretmenlik yaptığı sırada gözaltına alındığını dile getiren Çetin, "2013'te baldızımın ısrarı üzerine malum bankada bireysel emeklilik için hesap açtırmıştım. Yine yüksek lisans yapma düşüncem vardı ve Aktif Eğitim Sen'in uzaktan eğitim için indirimi olduğunu duydum. Oraya da onun için üye oldum ve geçen yılın haziran ayında istifa ettim." diye konuştu.

Mahkeme Başkanının, "Telefonunda FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı 'ByLock'un kurulduğunun belirlendiğini ve T.D. isimli bir polis memurunun telefonuna (görüşmelerimizi buradan yaparız) diyerek programı kurmuşsun? Buna ne diyeceksin" sorusuna Çetin, "Ben öyle birini tanımıyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum." yanıtını verdi.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 12 saat süren duruşmada 17 sanığın dinlemesinin ardından, sanık sayısı ve bu kişilerin tekrar cezaevine götürülecek olmasını dikkate alarak, davayı 6 Şubat'a erteledi. 

 
(AA)