Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, Çatalağzı Termik Santrali’nin (ÇATES) özelleştirilmesinin 21 Nisan 2014 tarihine ertelenmesinin nedenini, “Özelleştirilmenin Nisan sonuna kadar durdurulması seçim yatırımı mı?” diye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Milletvekili Köktürk’ün, Başbakan Erdoğan’ın yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi şöyle:

“Çatalağzı Termik Santralı (ÇATES), cumhuriyetimizin ilanından sonra başlayan sanayi atılımının enerji ihtiyacını karşılamak için 1948 yılında işletmeye açılmıştır. Yapıldığı yıllarda Türkiye'nin 2’nci büyük termik santralidir. Ülkemizin elektrik enerjisinin yüzde 1,5’ini karşılayan, 2x150 megawattlık kurulu gücü ve yılda 2 milyar kilowatt saate yaklaşan elektrik enerjisi üretimiyle termik santraller arasında önemli bir yeri olan Çatalağzı Termik Santralı, ülkemizin ekonomik kalkınmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Ayrıca; ÇATES'in kurulma amaçlarından birisi de, EKİ'nin (TTK)  piyasaya arz edilmeyen ticari değeri düşük ve başka yerlerde kullanılmayan mikst, şılam gibi yüksek küllü ara ürünlerinin değerlendirilmesidir. TTK Genel Müdürlüğü’nün ürettiği kömürün, yaklaşık olarak, yüzde 70’i Çatalağzı Termik Santral’ine pazarlanmaktadır. Ayrıca; Zonguldak’taki rödevanslı saha sahipleri tarafından üretilen kömürün önemli bir bölümü ÇATES tarafından tüketilmektedir. TTK ve rödevanslı kömür üretim alanları Zonguldak için ciddi bir üretim ve istihdam alanıdır. ÇATES’in özelleştirilme kapsamına alınmasının ve yaşama geçirilmenin, Zonguldak’ta var olan sorunları daha derinleştireceğinin, TTK’ya, rödevanslı saha sahiplerine ve çalışanlarına büyük darbe vuracağının, göçü-işsizliği tetikleyeceğinin, ekonomik yaşamı önemli ölçüde etkileyeceğinin bilinmesine rağmen ÇATES için 5 Şubat’ta son ihale tarihi belirlenmişti. Ancak, geçtiğimiz haftalarda, ÇATES için belirlenen 5 Şubat’taki son ihale tarihinin Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Santralleri ile birlikte Nisan ayı sonuna ertelendiği açıklandı. Akabinde, Hükümetinizin ilgili Bakanlarınca yapılan açıklamalarda; ‘Özelleştirmenin durdurulmadığı ve iki ay gibi bir süre sonra hepsinin satışının yapılacağı’ belirtildi… Buna göre; ÇATES’in özelleştirilmesinin iptal edilmesi değil de, ihalenin Nisan sonuna ertelenmesi ne anlama gelmektedir? Yerel seçimlerin 30 Mart’ta yapılacağı göz önünde tutulduğunda ÇATES’in özelleştirilmesinin Nisan sonuna ertelenmesi AKP tarafından sıkça başvurulan bir seçim oyunu mudur? ÇATES’in iptali değil de, 2 ay gibi bir süre erteleme kararı Zonguldak halkının uyutularak sandığa taşınması ve bu şekilde kandırılması amacına mı yöneliktir? Yatağan Termik Santrali ile ilgili talipli birtakım firma isimleri basına yansımış, tarafınıza soru önergeleri verilmişti, ÇATES’in özelleştirilmesi konusunda bilginiz dahilinde talipli firmalar var mıdır? Bu firmalar kimlerdir?”