Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz ile Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar ve Yönetim Kurulu üyeleri, Çatalağzı Termik Elektrik Santrali (ÇATES) İşletme Müdürü Muzaffer Gençoğlu’na ziyarette bulundu. Gürbüz ve beraberindekiler, Gençoğlu’ndan santralin çevreye yaydığı kül hakkında bilgiler aldılar. Gençoğlu, elektronik filtrenin iyileştirilmesi için uğraştıklarını, sonuç alınamadığı için üçüncü ihaleyi gerçekleştireceklerini belirterek şunları söyledi;  

 

“DEVLET DAİRELERİNDE İHALE YAPMAK ÇOK ZOR”

“Santralimiz kurulduğunda çevrecilerin de katkısıyla külün denize atılmaması için Kül Barajı yapıldı. Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren denize kül vermemeye başladık. En azından o problem çözüldü. Önümüzdeki yaz temiz denize gireceğiz. 2005’ten beri bu problemin çözülmesi gerekirdi. Bu ince bir aşama, bacadan çıkan o uçucu küllerle tekne altı dediğimiz yere denize külün atılmasını artık engelledik ve bundan sonra beklemiyoruz. İkinci aşama da sizin için de önemli olan baca, baca kurulduğunda da şöyle söyleyeyim; her şey insanlar lehine yapılıyor. Gittikçe standartlar değişiyor. Elektronik filtre ihalesi yapılmıştı ve istediğimiz sonucu alamadık. İtiraz ettik, firma ile uluslararası bir mahkemedeyiz. Bu süreci o anlamda durdurduk, yeniden ihale yaptık. Piyasa protokolüne uygun şekle getirelim dedik. Bacadaki külü 75 miligramın altında tutalım diye iki ihaleyi iptal ettik, üçüncü ihalede 3 dosya teklif verdi. Şu an inceleniyor. Bunu Türkiye’de yapabilecek firma yok. Şu anda daha önceden bunu yapmış, yapabilecek kabiliyette firma yok. Yabancı firmalardan konsorsiyum kuruldu. Garantisini verebilecek firma yok. Çok basit gibi görünmekle birlikte sonuç almak çok güç. Bizim çevreye kimyasal ve biyolojik hiçbir zararımız yok. Ama tabi ki fiziksel kirliliğimiz var. Bizim parayla işimiz yok, gerçekten sonuç aldıracak bir firma yok. Devlet dairesinde ihale yapmak kadar zor bir şey yok.”

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz ise, Zonguldak ve Ereğli sahillerinde ÇATES’in küllerinden nasiplerini aldıklarını belirterek şunları söyledi;

 

“YÖNETİCİLER HER İŞİ YAPARKEN İKİ KERE DÜŞÜNMELİ”

“Bizler santrali ilk kez bu kadar detaylı gezdik ve inceleme fırsatı bulduk, bilgi veren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. 1970 yılında temeli atılarak 40 yıl önce Zonguldak gündemine oturan ÇATES, enerji üretimine katkısı yanında çevreye verdiği zararla her zaman gündemde kaldı. Çevre halkın şikayetleri hiç bitmedi. Bizler Zonguldak ve Ereğli sahillerinde bile ÇATES’in küllerinden nasibimizi aldık, çünkü küller denize deşarj ediliyordu. 2002 yılında Kül Barajı temeli atıldı, derneğimizin hukuki mücadelesi sonucu kül barajı yapıldı. Artık denize kül ve cüruf deşarj edilmiyor. Santralin elektronik filtresinde yapılacak iyileştirme çalışmaları için girişimler yapılıyor maliyeti oldukça fazla ancak devlet bundan kaçınmıyor! İhale aşamasına gelinmiş. Burada çevreye zarar vermeden çalışabilmenin yolu kaliteli kömür kullanımından geçiyor. Kül miktarı az olup enerjisi yüksek olan kömür kullanımı ÇATES’in verdiği zararı büyük ölçüde engelleyecek. Çevreye dost teknolojiler çocuklarımızın geleceği için artık kaçınılmaz. Bunu herkes dikkatli ve duyarlı değerlendirmeli, maliyeti düşürmek için insan sağlığının hiçe sayılması yıllardır geri dönülmez zararlara neden oldu. Deniz dibi betonlaştı, ekosistem zarar gördü, tehlikeli atıklarla balık çeşitlerimiz azaldı, geri dönmek için geç oldu ama yine de çaresiz değiliz. Sadece duralı olmaya ihtiyacımız var, yöneticiler her işi yaparken her kararı verirken 2 kez düşünmek zorundalar.”

Ziyaret sonrası ÇATES İşletme Mühendisi Özgür Urhan ve Kimya Yüksek Mühendisi Duygu Durgun tarafından çevrecilere 64’üncü metre, 41’inci metrede bulunan 2’nci ünite, 26’ncı metrede bulunan birinci ünite ve kontrol odasını gezdirerek bilgilendirme yapıldı.