Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından 2007 yılında eski hastane yolu üzerinde başlatılan rekreasyon çalışmaları sırasında büyük çapta toprak ve taş dolgusu yapıldığı ve bu nedenle ileriki  yıllarda hastane caddesinin tamamının sel suları tehdidi altına girdiği Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na  dilekçeyle ihbar edilmiş.

 

Av. Özel Eroğlu’nun ilgili makamları uyarmaya dönük bu ihbar dilekçesi bakanlık tarafından Kdz. Ereğli Belediyesi’ne gönderilmiş ve  Belediye ise dere yataklarının doldurulmadığını ve DSİ’nin yapması gereken dere yatağı ıslah çalışmalarının da koordineli yürütüldüğünü öne sürmüş.

 

Sel tehlikesini Bakanlığa bildirerek önlem alınmasını isteyen  Eroğlu’nun dilekçesine  o tarihlerde bakanlık, valilik ve belediye tarafından  gönderilen yanıtlarda ise  belediyenin  “Önceden olduğu gibi günümüzde de Kdz. Ereğli Belediyesi şehrinin gelişmesi güzelleşmesi için çalışmalarımız devam etmekte ve de devam edecektir.” Görüşlerine yer verilmiş.

 

Aradan geçen 8 yıl sonra 30 Eylül 2015 günü eski hastane ve yeni adliye çevresinde sel tehlikesi yaşandı ve güzergahtaki ana yol yaya ve araç trafiğine geçit vermedi.  Bölgenin belediyenin yaptığı rekreasyon  çalışmaları nedeniyle sel tehlikesi yaşayabileceğini öne sürüp bakanlığa da bildiren Özel Eroğlu gazetemize yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

 


“Sezai Türkeş dünyada liman konusunda en etkin insan. Kitabı da var bunun üzerine. Liman yapmadan önce gider oranın yaşlılarıyla ‘burada hava nasıl eser?’ diye konuşurmuş. Şimdi burada da suyun nasıl geldiğini tespit etmek lazım. Mahallenin sakinleriyle konuşmak lazım. Şuan yapılan vergi dairesinin olduğu yer de bunları dikkate almadan gelişi güzel yapıldı. Bu sorun böyle devam eder, önlem alınmadığı takdirde.”

 

SEL TEHLİKESİ UYARI DİLEKÇESİ

*Özel Eroğlu 11 Nisan 2007 yılında Bayındırlık Bakanlığı’na  gönderdiği dilekçesi  ile şu uyarıyı yaptı:

“İstasyondan Kırmacı Mahallesi istikametine Kdz. Ereğli Belediyesince rekreasyon çalışması adı altında bir takım üst yapı çalışmaları yapılmakta olup, bu bağlamda büyük çapta toprak ve taş dolgu yapılmaktadır.

 

Yapılan bu dolgular nedeniyle hastane caddesinin tamamı sel sularının tehdidi altına girmiştir. Sel sularının deşarjına ilişkin hiçbir çalışma ve düzenleme yapılmamaktadır. Duruma çalışmalar bitmeden müdahale edilerek gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim”

 

 

BELEDİYEDEN YANIT

*Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Eroğlu’nun dilekçesine verdiği 17 Nisan 2007 tarihli yanıt:

“Söz konusu alanda yapılan  çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları Ereğli’mizi güzelleştirme, modern çağdaş yaşanabilir bir kent haline getirme ve tüm şehrimizin istifade edeceği gezinti, piknik alanları, eğlence merkezleri, çocuk oyun gruplarının bulunduğu modern bir peyzaj alanı ortaya çıkarma çalışmalarımız halkımızın da beğenisi ile devam etmektedir.

Bahsettiğiniz alanda dere yatakları doldurulmamış olup, aksine DSİ’nin yapması gereken ıslahlar (dere yatağı zemininin betonlanması) tarafımızdan yapılması planlanmaktadır. Söz konusu alanda Belediyemiz her yıl dere temizleme ıslah çalışmalarını DSİ ile koordineli olarak yapmaktadır.

Önceden olduğu gibi günümüzde de Kdz. Ereğli Belediyesi şehrinin gelişmesi güzelleşmesi için çalışmalarımız devam etmekte ve de devam edecektir.

Bilgilerinizi rica ederim.”

 

 

BELEDİYEDEN BAKANLIĞA

*Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na gönderdiği cevabi yazısı:

“İlçenin Kırmacı Mahallesi istikametindeki alanda yapılan çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları Ereğli’mizi güzelleştirme, modern çağdaş yaşanabilir bir kent haline getirme ve tüm şehrimizin istifade edeceği gezinti, piknik alanları, eğlence merkezleri, çocuk oyun gruplarının bulunduğu modern bir peyzaj alanı ortaya çıkarma çalışmalarımız halkımızın da beğenisi ile devam etmektedir.

 

Söz konusu alanda dere yatakları doldurulmamış olup, aksine DSİ’nin yapması gereken ıslahlar (dere yatağı zeminin betonlanması) tarafımızdan yapılması planlanmaktadır. Söz konusu alanda Belediyemiz her yıl dere temizleme ıslah çalışmalarını DSİ ile koordineli olarak yapmaktadır.

 

Önceden olduğu gibi günümüzde de Kdz. Ereğli Belediyesi olarak şehrin gelişmesi güzelleşmesi için çalışmalarımız devam etmekte olup, ilgili şahısa Belediye Başkanlığının 17.04.2007 tarih ve D/261-83 sayılı yazıları ile cevap yazılmıştır.”

 

 

 

VALİLİKTEN EROĞLU’NA

*Bakanlığa gönderdiği sel tehlikesine dikkat çeken dilekçesini aynı anda hem valiliğe hem de belediyeye veren Eroğlu’na, Valilikten gönderilen yanıt ise şöyle:

“Valiliğimize sunmuş olduğunuz ‘rekreasyon çalışmaları sırasında yapılan dolgu nedeniyle hastane caddesinin, sel surları tehdidi altına girdiği’ hakkındaki müracaatınız üzeri yapılan inceleme neticesinde;

Kdz. Ereğli Kaymakamlığının 30.04.2007 tarih ve 1232 sayılı cevabı yazısı ekinde alınıp Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığının 17.04.2007 tarih ve 84 sayılı yazının bir örneği ilişkili gönderilmiştir.”

 

Haber: Eyüp Bektaş