Ereğli Belediye Meclisi'nin kararı doğrultusunda ilçede ulaşım sağlayan Halk Otobüslerinde yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Temassız özelliği bulunan kredi kartı ile otobüslere biniş yapılabilecek geçici olarak otobüs kullanacaklara ise iki binişlik kartlar oluşturulacak.

NAKİT BİNİŞLER SORUN

Meclis Plan Bütçe Komisyonunun kararları şu şekilde: "Nakit binişlerin artması ve şoför ile yolcu arasındaki para alışverişinden dolayı, yolcuların araçlara biniş esnasındaki bekleme sürelerinin, şoför yolcu diyalogun arttığı, araçların durak ve cep alanlarındaki bekleme oranlarının arttığı, araçların cep ve durak alanlarında bekleme sürelerinin arttığı, yolculuk sürelerinin uzadığı ve trafik problemlerine neden olduğu, ilave para alışverişinde el ile temasın Kovit 19 hastalığının seyrine olumsuz etki yaptığı görülmüştür. Nakit binişin kaldırılmasına dair Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce yapılacak çalışmalar şunlardır.

TEMASSIZ KREDİ KARTI

Öncelikli olarak kartı olmayan vatandaşlara elektronik kent kart temini sağlanacaktır. Bu kart bir defaya mahsus çıkarılmakta ve uzun yıllar kullanılabilmektedir. PTT AŞ Genel Müdürlüğünün altyapı çalışmalarını yürüttüğü tüm ülke genelinde geçerli olacak Türkiye Otobüs Kartı Çilek Halk Otobüsleri’nde de geçerli olacaktır. Temassız özelliği bulunan kredi kartı ile kartlı biniş tarifesinden biniş yapılabilmektedir.

İKİ BİNİŞLİK KART

Sayılan kartlardan hiç biri olmayan,  özellikle şehir dışından gelen, geçici olarak otobüs kullanması gereken vatandaşlar için iki binişlik kartlar oluşturacaktır. Şehrin kent merkezi ve dağınık lokasyonlarda bulunan 27 Kentkart dolum noktasına ilave olarak Kentkart internet sitesi ve mobil uygulaması üzerinden Kentkart bakiye dolumu yapılabildiği ve ilaveten şehir merkezine 4 adet mobil yükleme cihazı ilave edileceği bildirilmiştir.

BÖLGEDE BİR TEK ALAPLI'DA VAR

Ülke genelindeki uygulamalar incelendiğinde büyükşehirlerdeki toplu taşıma hizmetlerinde nakit binişlerin yıllar önce kaldırıldığı, tüm binişlerin elektronik kartlar vasıtasıyla yapıldığı, çevre bölgelerimizde ise Alaplı ilçesi haricinde, Düzce, Zonguldak; Kozlu, Akçakoca gibi bölgelerde de nakit binişlerin olmadığı, tüm binişlerin elektronik kartlarla yapıldığı belirlenmiştir."