Zonguldak Valisi Ahmet Çınar'ın bireysel çabaları ile hayata geçirilen, "2023 Turizm Hedeflerine Doğru, Zonguldak'ta doğa ve kültür turizmi" projesi kitapçıkta kalmadı, uygulamaya sokuluyor.

Zonguldak Valiliği ve Kandilli Belediyesi'nin işbirliği ile hazırlanan "Kandilli Köy Pazarı ile Ziyaretçi Merkezi Projeleri" ve Kandilli Belediyesi tarafından hazırlanan "Batı Karadeniz Turizminde Yeni Marka Kandilli" (Alacaağzı'na Plaj Tesisi) projeleri Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından onaylanarak, projenin hayata geçirilmesi için kaynak aktarıldı.

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, iki önemli projenin BAKKA tarafından onaylanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek işin mimarı Vali Ahmet Çınar başta olmak üzere ekibine teşekkür etti.


YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR

Son yılların en güzel haberlerinden birini almanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarına değinen Aydın, "Gerçekten de bizler için son derece güzel bir gelişme. Gerek Kandilli gerekse bölgemiz açısından yeni bir sayfa açılacak. Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi projeleri ile belediyemiz tarafından hazırlanan Batı Karadeniz Turizminde Yeni Marka Kandilli projelerimiz BAKKA tarafından onaylandı. Belediyemiz tarafından hazırlanan bu projede Alacaağzı'na Plaj Tesisi yapım işi var. Projenin hayata geçirilmesi için şimdi çalışmalar başlayacak. Bu işin mimarı Valimiz Ahmet Çınar'a belde halkı adına şükranlarımı sunuyorum. Bölgemiz açısından çok önemli bir sayfa açtı. Yine Çınar'ın ekibine ve BAKKA yönetimine teşekkür ediyorum" dedi.


Kandilli Köy Pazarı ve Endüstri Mirası Ziyaretçi Merkezi



Kandilli bölgesinin doğal, tarihi ve sosyal özelliklerinin tanıtımını sağlayacak ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi merkezi projesi, Kandili bölgesindeki eko turizm odaklarını tanıtmak amacıyla Ereğli- Zonguldak yolu üzerinde, Kandilli giriş kavşağı yakınında yer almaktadır.

Kandilli turistik destinasyonlarına giriş kapısı niteliğinde olan kavşakta, Kandilli’nin tanıtımını yapacak, bölgeye gezgin trafiğini teşvik edecek ve günlük yerel ekonomiye katkıda bulunacak işlevlerin harmanlanmasıyla kurgulanacak bir yapı hedeflenmiştir.

Yapı, orman dokusu ile bütünleşik proje alanı içinde yükselerek hem Ereğli – Zonguldak karayolu kullanıcıları için görünür/davetkar bir odak oluşturan, kavşak noktası ile ilgili merak uyandıran, hem de pilotiler üzerinde yükseldiği için çevresindeki ağaçlar üzerinden Kandilli ve çevresindeki destinasyonlara vistalar yaratacak yapı birimleri bütünü olarak kurgulanmıştır.

Yapıyı oluşturan köy pazarı, ziyaretçi merkezi ve kafe birimleri orman dokusu içerisinde yükseltilmiş bir gezi rampası ile birbirlerine bağlanarak, yapının sirkülasyonunun da alanla ilgili anlatıların ve serginin bir parçası haline gelmesi amaçlanmıştır. Yapılacak arşiv çalışmaları ardından, Ziyaretçi Merkezi’nde ayrıca dönemin madencilik ve jeolojik kalıntılarının sergilenmesi planlanmaktadır.

Cephe malzemesi çam katranı ile karartılmış ahşap olarak tasarlanan yapının zemin kotunda 8 adet satış birimi tasarlanmıştır. Yerelde üretim yapan köy halkının ürünlerini satması için düşünülen satış birimlerinin, mevcut durumda yol kenarında trafik güvenliğini ve kendi can güvenliklerini risk altına sokacak şekilde satış yapan satıcılar için güvenli ve konforlu koşullar oluşturması hedeflenmiştir.

Tasarım süreci boyunca mümkün olduğunca yerel, dönüştürülebilen ve çevreye duyarlı yapı teknikleri kullanarak alandaki yoğun orman dokusuna en az müdahale edecek şekilde hafif dokunmalar yapacak, orman dokusu ile bütünleşik bir yapı yaklaşımı üzerinden tasarım kurgulanmıştır.




(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)