Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 6 Nisan 2012 tarihinde meydana gelen ve 15 yurttaşımızın ölümüyle sonuçlanan köprü faciasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Art arda dizilen ihmaller sonucunda meydana gelen facia, ilçemizin yaşadığı en büyük trajedi olarak, hepimizin ortak hafızasında büyük yer etti” dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Çaycuma’da, 6 Nisan 2012 tarihinde yaşanan ve 15 yurttaşımızın ölümüyle sonuçlanan köprü faciasının 8. yıldönümüyle ilgili bir açıklama yaptı. Kantarcı açıklamasında, “6 Nisan 2012 tarihinde, Zonguldak – Bartın karayolu ile Çaycuma merkezinin bağlantısını sağlayan Filyos Irmağı üzerindeki tarihi köprünün bir bölümünün çökmesi sonucunda 15 yurttaşımız hayatını kaybetti. Hepimizin hatırasında derin bir yara olarak kanayan facianın üzerinden 8 yıl geçmesine karşın 4 vatandaşımızın cansız bedenine hâlâ ulaşılamadı. Art arda dizilen ihmaller sonucunda meydana gelen facia, ilçemizin yaşadığı en büyük trajedi olarak, hepimizin ortak hafızasında büyük yer etti” dedi.

SORUMLU KAZADAN İKİ YIL SONRA GÖREVE BAŞLAYAN BELEDİYE OLDU


Kaza sonrası yaşanan yargı sürecine de değinen Kantarcı, “Olayın hemen ardından Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığınca hukuki soruşturma başlatıldı. Ancak dönemin Zonguldak Valisi tarafından, kazada sorumluluğu ya da ihmali olduğunu düşünülen kamu yöneticileri hakkında yargılama izni verilmeyince ceza davası sonuçsuz kaldı. Faili meçhul kalan faciada yaşamını yitirenlerin yakınlarının açtığı tazminat davalarıysa sürdü ve ne hikmetse ‘oy çokluğu’ ile Çaycuma Belediyesi aleyhine sonuçlandı. Yani hukuka göre suçlusu belli olmayan elim hadisenin zımni suçlusu, kazadan tam 2 yıl sonra göreve başlayan belediye oldu. Ödemeye mahkûm edildiğimiz yüklü miktardaki tazminat cezalarını ödedik, hâlâ da ödemeye devam ediyoruz” dedi.

HER YIL KÖPRÜBAŞINDA YAPTIĞIMIZ ANMAYI BU YIL GÖNÜLLERDE YAPIYORUZ


Çaycuma’da yaşayan herkesin ortak hatırasında iz bırakan faciada yaşamımı kaybedenleri unutmamak, dersler çıkararak bir daha yaşanmasını önlemek amacıyla birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Kantarcı, “2014’te göreve geldiğimizde ilk işlerimizden biri faciayı ölümsüzleştirmek adına köprübaşına ‘yakaran kadın’ anıtını dikmek oldu. Köprünün hemen çıkışındaki kavşağın adına da
‘6 Nisan’ adını koyduk. 2014 yılında göreve başladığımız andan itibaren bu yana, her yıl, aynı gün köprübaşında anma toplantıları yapıyor, yaşamını kaybeden hemşerilerimizin ruhuna Kuran okutuyorduk. Ancak, bu defa, içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullar nedeniyle anmayı gönüllerimizde yapıyoruz. Tek suçları o anda köprü üzerinde bulunmak olan aziz vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, tümüne Allah’tan rahmet diliyorum. Faciada yakınlarını kaybeden hemşerilerimizin acılarını bir kez daha paylaşırken, bir daha böyle bir acının yaşanmaması için tüm kontrollerin büyük bir titizlikle yapıldığının bilinmesini istiyorum” diyerek açıklamasını bitirdi.