Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, sigara yasağı konusunda bir basın açıklaması yaptı. İlikhan, 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek ve kapsamı genişleyecek sigara yasağı üzerine şu bilgileri verdi:
"Kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlamak yönünde düzenlemeler yapan 5727 sayılı 'Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' 19 Ocak 2008 tarihli ve 26761 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun 2. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer aldığı üzere özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünleri tüketilmesi ile ilgili hüküm 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecektir."
"TÜTÜN KONTROL
KURULU İZLİYOR"
"Ülkemizde 2007 yılında, Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın uygulanması, planda yer alan görevlerin yerine getirilmesi, koordinasyonun sağlanması, takip edilmesi, mücadele edilmesi ve kontrol faaliyetlerinin yürütülmesi için illerde İl Tütün Kontrol Kurulu kuruldu. İlimizde de oluşturulan İl Tütün Kontrol Kurulu düzenli periyotlarda toplanarak ilimiz tütün uygulamaları değerlendirmelerini yapmaktadır."
"İl Müdürlüğümüz bünyesinde yasa ile ilgili soruları yanıtlamak amacıyla Tütün İrtibat Merkezi oluşturuldu. 4207 sayılı Kanun hakkında vatandaşlarımız tarafından her türlü ihbar ve şikayetler mesai saatleri dahilinde değerlendiriliyor ve gerekli bilgilendirmeler anında yapılıyor. Merkezimize (0.372) 253 69 75 nolu telefonlardan ve
[email protected] adreslerinde ulaşılabilinir."
"SİGARAYI BIRAKMA
MERKEZİ ÇALIŞIYOR"
"Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere Temmuz 2008 tarihinde Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi bünyesinde 'Sigara Bırakma Polikliniği' açıldı. Polikliniğimiz Cuma günleri randevu sistemi ile hizmet veriyor. Yararlanmak isteyen vatandaşlarımı 251 43 61-1010 telefon numaralarından ulaşabilirler.İstediğiniz her yerde tütün ve tütün ürünlerini kullanmak size tanınmış bir hak veya ayrıcalık değildir. Sigara içenler kadar içmeyenlerde 'Dumansız Hava Sahası'nı kullanmak hakkı vardır."