Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Murat İlikhan,  bir basın açıklaması yaptı. Domuz gribine karşı velileri uyaran Murat İlikhan, hastalıkla mücadelede en etkili yolun domuz gribi aşısı olduğunu belirtti.
İlikhan, şu görüşlere yer verdi;

"BELİRTİLER VARSA KALABALIKTAN UZAK DURUN"
"Birçok ülkede Pandemic A/HİNİ 2009 ile ilgili yaşanan tecrübeler pandemik virüsün yayılımında okulların büyük önemi olduğunu gösterdi. Okullarda pandemik influenza A'nın (domuz gribi) yayılımının azaltılmasında en etkili yöntem aşıdır. Bunun yanı sıra grip benzeri belirtileri olan öğrenci veya okul çalışanlarının evde istirahat etmelerinin ve okula gelmemelerinin sağlanması ikinci en etkili yöntemdir. Eğer çocuğunuzda başka bir nedenle açıklanamayan 38 °C dereceyi (koltuk altı) geçen ateş ile birlikte aşağıdaki şikâyetlerden en az biri varsa; belirtileri geçene kadar okuldan veya kalabalıktan uzak durmasını sağlayınız.Grip belirtileri arasında; ateş, yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma, ishal bulunuyor."

"HEKİME GİDİN"
"Eğer çocuğunuzda, 3 günden fazla süren ateş ve solunum güçlüğü, hızlı nefes alıp verme, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, inatçı kusma, genel durumunda kötüleşme gibi ciddi hastalık belirtileri olursa lütfen hemen hekime başvurunuz. Gebelik, 2 yaşından küçük çocuklar, Kronik Akciğer Hastalığı (astım vb.), Kardiyovasküler Hastalık (hipertansiyon hariç), Kronik Hastalıklar (şeker hastalığı vb.), kas ve sinir sistemi ile ilgili hastalık, bağışıklık sistemini baskılayan hastalık (HIV, kanser, steroid kullanımı vb), aşırı şişmanlık (Vücut Kitle İndeksi>35), 18 yaşından küçük olup sürekli aspirin kullanması gerekenler, 65 yaşından büyüklerdir. Eğer siz veya diğer aile üyelerinden biri, yukarıda yer alan ağır hastalık için risk grubunda iseniz, grip belirtileri olduğunda lütfen vakit kaybetmeden hekime başvurunuz. Çocuğunuzun okula devam etmediği günlerde, devamsızlık nedenini lütfen okul idaresine bildiriniz. Güncel gelişmeleri, Sağlık Bakanlığı web sayfasındaki
www.grip.saglik.gov.tr adresinden takip ediniz."