CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, yaptığı yazılı açıklama ile şehit edilen yedek subay öğretmen Hasan Fehmi Kubilay’ı saygı ile andığını belirtti.

 

Köktürk, ‘Türk ulusu Büyük Önderinin devrimlerinden ödün vermeyecek, laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacaktır’ diyerek açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“23 Aralık 1930’da, Menemen’de Cumhuriyet karşı kalkışmada, şehit edilen yedek subay öğretmen Hasan Fehmi Kubilay’ı bir kez daha saygı ve şükranla anıyoruz.

 

Cumhuriyetin ilanından sonra ülkemizi çağdaşlığa taşımaya kararlı olan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizi aydınlığa ulaştıracak olan devrimleri birbiri ardına gerçekleştirdi.

 

Büyük Önderimiz, devrimleri yaparken ona karşı olan ve yıkmak için harekete geçen gerici, bağnaz düşünceye karşı da amansız bir mücadeleye girişti…

 

Atatürk’ün devrimlerden yana kararlı tutumu karşısında bir süre gizlenen dış destekli gerici güç odakları, 23 Aralık 1930’da Menemen’de karanlık bir kalkışma gerçekleştirdiler.

 

Öğretmen Asteğmen Kubilay bu kara başkaldırıya karşı yaşamını ortaya koydu ve ilk devrim şehidi oldu. Onunla birlikte Bekçi Vefki ve Bekçi Hasan da şehit oldular…

 

Bir takım dış güçlerin desteğiyle gerçekleştirilen gerici kalkışmalar dönem dönem tekrarlandı. Cumhuriyete yönelik bu kalkışmalarla Cumhuriyet devriminin önünde bir kısım engeller oluşturulmaya çalışıldı. 

 

Nitekim, gelinen süreçte; devrimlere karşı çıkan bağnaz ve gerici düşünce sahipleri, Atatürk İlke ve devrimlerini eğitim sistemimizden, yaşamımızın her alanından çıkartmaya yönelik çalışmalar yaptılar…   

 

Bunun son örneğini Antalya’da toplanan 19. Milli Eğitim Şurasında tartışılan konularda ve alınan kararlarda gördük…

 

Milli Eğitim Şurasının gündemi ve alınacak kararlar önceden; iktidar yandaşı “Eğitim Bir Sen”, AKP’nin önde gelen isimlerin üyesi olduğu ‘Türkiye Gençlik ve Eğitime Yardım Vakfı’ (TÜRGEV) ve malum birtakım dernekler tarafından oluşturulan, “5’li Koordinasyon” denilen bir oluşum tarafından belirlendi.

 

İşte bu “koalisyonun” un çoğu önerisi “Şura Kararı” olarak kabul edildi.

 

19. Şurada; çağdaş eğitimin en önemli ilkesi olan karma eğitim tartışmaya açıldı. Eğitimin bunca sorunu görmezden gelinip, içi boş ve bilimsel yanı olmayan kavramlar tartışıldı. Ne yazık ki, tartışılan konuların büyük bölümü “özgür düşünen birey yerine kul yetiştirmeyi” hedef olarak belirlemiştir… 

 

Ancak, bütün bu çabalara karşın Türk ulusu Büyük Önderinin devrimlerinden ödün vermeyecek, laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacaktır.

 

Bu mücadelede devrim şehitleri Kubilaylar hiçbir zaman unutulmayacaktır… Bu duygu ve düşüncelerimizle “Devrim Şehidi Kubilay”ı, Bekçi Hasan ve Bekçi Vefki’yi bir kez daha saygı ve şükranla anıyoruz.”