Alaplı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından, Ahiler Köyünde 1,5 dönüm alan üzerine kurulan böğürtlen bahçesinden ilk mahsuller toplandı.

2009 yılında İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından başlatılan üzüm meyveleri yaygınlaştırma projesi kapsamında Ahiler Köyü yağışlı mahallesinde 1,5 dönüm alan üzerine kurulan böğürtlen bahçesinden ilk mahsuller toplanmaya başlandı.
Böğürtlen bahçesini gezen Zonguldak Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Başkanı Yaşar Erdoğan, Böğürtlen yetiştiricili fındığa alternatif biri ürün olduğunu belirterek, ekonomik getirisi yüksek olan ürünlerden bir tanesi olduğunu bildirdi. Zonguldak’ta 13 dönümlük proje hazırladıklarını kaydeden Erdoğan, “2009 yılında tarım bakanlığı bir proje başlatarak Karadeniz illerinde üzümsü meyveler dediğimiz meyveleri geliştirmeyi planladık.2009 yılında özel idare ile kanalıyla bir proje yaparak, 13 kişiye 1 dönümlük bahçe kurduk. O bahçelerden bir tanesinde Alaplı’da kurduğumuz bahçedir. Amacımız Batı Karadeniz de eğilimi yüzde 3’ün altında olan yerlerde fındık alanını yok edilmesi ve daha verimli alternatif ürünler bulmaktı. Bu anlamda Ekonomik getirisi çok yüksek olan böğürtlenin fındığa alternatif olarak denemeye başladık” dedi.
Alaplı İlçe Tarım Müdürlülüğü Ziraat Mühendisi Pervin Ceylan ise konuşmasında, “ 1,5 yıldır böğürtlen bahçesiyle uğraşarak emek harcadıktan sonra bu sene ilk defa ürün almaya başladık. Böğürtlen iklim seçen bir meyve değildir ancak çok ilgi isteyen bir meyvedir.
Gelecek yıldan itibaren bu bahçeden 2 ton böğürtlen almayı planlıyoruz. Özellikle böğürtlen şeker hastalarına çok iyi geldiği söyleniyor. Pastacılık ve reçel sanayisinde kullanılan önemli bir üründür” dedi.
Tarla sahibi İbrahim Ulu kaya ise, “1,5 yıldır tarlada böğürtlen yetiştirmek için çalıştık. Sonunda ilk mahsulümüzü aldık.
Geçtiğimiz günlerde pazarda yarım kilosu 5 liradan böğürtlen satmıştım. Fındığa alternatif bir ürün pazarda alıcı çok olan bir meyve” diye konuştu.