AK Parti Kdz. Belediye Meclis Üyeleri Yusuf Kalay, Esra Alpago ve Adem Çakır, AK Parti İlçe Teşkilatında düzenledikleri basın toplantısında meclisten geçen imar revizyonuna ilişkin açıklamada bulundular.

 

Meclis Üyesi Yusuf Kalay, Belediye Başkanı Posbıyık'ın tavırlarına tepki göstererek başladığı konuşmasında, Belediye Meclis Üyemiz Esra Alpago'nun komisyon raporuna imzası alınmadığı için komisyon raporu bizim için hukuken de yok hükmündeydi.  Bu noktada biz bu olayı idari mahkemeye taşıdık. Şu anda idari mahkeme bu konu üzerinde çalışıyor. Aldığımız bilgiler doğrultusunda önümüzdeki günlerde müfettiş ve bilirkişi gönderecekler. Bunların gölgesinde bir komisyon çalışmaya başladı. 1/1000'lik imar revizyonları komisyona havale edildi ve çalışmalar başladı. Biz 1/5000'liklerde bunu başaramadık ama çok ısrar ettik 1/1000'liklerde bizi dikkate aldılar.

 

EROL ÇİVİCİ VE MUSTAFA KUMAŞ GÖZLEMCİ UZMAN

CHP'den Erol Çivici ve Partimizden Mustafa Kumaş arkadaşımız toplantılara gözlemci uzman olarak toplantılara katıldılar. Toplantılar iyi başladı ama bizim arzumuz şuydu. İhaleyi alan firma çalışmasını tamamladıktan sonra sivil toplum kuruluşlarına, mimarlar ve mühendislere açması gerekiyordu. İşadamlarına açması gerekiyordu. Bunlar geniş kapsamlı ortamlarda tartışıldıktan sonra komisyonun önüne bir havuz şeklinde gelmesi gerekiyordu. Sivil toplum kuruluşları odaların, derneklerin görüşlerini değerlendirilmesi amacıyla geniş kapsamlı bir komisyon oluşturulup meclise getirilecekti. Ama bu olmadı, hatta tersi oldu.

 

KISA DÖNGÜDE RAPOR BİTİRİLDİ

Üç günlük kısa bir döngüde komisyon raporu bitirildi, komisyon çalışmaları bitirildikten sonra komisyon raporu hazırlandı. CHP'li ve AK Partili üyelere bilgilendirme toplantısı yapıldı. Adem Çakır dışındaki tüm arkadaşlarımız buna katıldık. CHP'den 19 belediye meclis üyesinden 7'si katıldı, bunlardan biri belediye başkanı, ikisi belediye başkan yardımcıları onlar da katılmak zorunda. İkisi komisyon üyesi onlar da olmazsa olmaz. Fakat diğer arkadaşlar merak edip gelmemişler. Arzumuz bunun 15 dakikalık bir mecliste bitirilmesi değildi. Üç güne yayılarak her on mahalleyi bir günde işleyerek yapılmasıydı.

 

SİNDİRE SİNDİRE YAPILIYOR

Tüm illerde ve ilçelerde bu iş sekiz on günde sindire sindire yapılıyor. Alelacele birşeyleri kaçırmak adına komisyondan geçirildi, meclise getirildi. Arkadaşlarımız görebildikleri onlarca şeye müdahale ettiler. O arkadaşlar da teşekkür etti, düzelteceğiz dedi. Biz CHP gibi grup kararı almadık meclis toplantısına gelirken. Tüm arkadaşlarımızı serbest bıraktık. Girerken evet demeyi düşünen arkadaşlarımız da, görmedikleri için çekimser kaldı, bazıları da hayır kullandı. Ereğli revizyon noktasında çok büyük bir fırsatı kaçırdı. Ereğli'nin revizyondan kazancı yüzde beş, yüzde onu geçmeyecektir. Bunu önümüzde süreçte göreceğiz dedi.

 

SÜREKLİ BENİM KONUŞMAM İKAZ ETMEM SÖZ KONUSU OLDU

Kdz. Ereğli Belediye Meclis Üyesi Esra Alpago'da konuşmasında şunları söyledi: İmar Revizyon planı görüşmeleri bize çok uzun bir zamanmış gibi geldi. Çünkü komisyonda çalışan arkadaşlarımızdan hiçbiri bu anlamda teknik yeterliliğe sahip olmadıklarından dolayı sürekli benim konuşmam ve ikaz etmem söz konusu oldu. Bu anlamda Ereğli'nin geleceğini yönlendiren ve şekillendiren revizyon imar planlarına da katkıda bulunmak en doğal haklarımdan bir tanesidir. Bu benim gibi bütün vatandaşlarında hakları ama başında 1/5000 imar planlarının aşamasında revizyondan anlamayan arkadaşların çıkarak sayfalarca demeç vermesi noktasında hiçbir zaman cevap verme ihtiyacı hissetmedim.

 

TESPİTLERİMİ YAPTIM

Çünkü cevap vermem için karşıdakinin cevap verebileceğim bir şey demesi gerekiyordu. Bunun için cevap vermedim ama revizyon imar planları aşamasında yapabildiğimce elimden geldiğince Ereğli'nin avantajını sağlayacak birçok konuda tespitlerimi yaptım. Bu tespitlerimin bir kısmı düzeltildi bir kısmı düzeltilmedi. Ama olsun zararın neresinden dönersek kardır misali bir şekilde elimizden geldiği kadar bu konularda hassas davrandık. Ama bizim bu hassasiyetimiz siyasi olarak algılandı. Ben buna kesinlikle katılmıyorum.  Eğer bizim siyasi tavrımız olsaydı iskeleye da karşı çıkardık. Çünkü iskelenin orada olması bu anlamda kullanılması doğru karar değil, ama maalesef Yusuf Kalay'ın da dediği 2005 yılında bir liman projesine hayır demeselerdi.

 

BELKİ DAHA BÜYÜK GEMİLER GELECEKTİ

Biz burada küçük bir iskeleyi tamir etmekle uğraşıyor olmayacaktık. Beklide limanımıza daha büyük gemiler gelecek daha büyük firmalar gelecekti. Ben bu anlamda gene de komisyondaki çalışan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum sürekli bana konuşma fırsatı doğurdukları için, Ereğli'de şöyle bir mantık oluşmuş ve şunu gördüm. Yanlışların çoğu doğru olarak kabul ediliyor. Bizim amacımızda doğru bildiğimiz ve yasalar çerçevesinde de doğru olan şeylerin arkasında dimdik durmaktır. Biz 1/5000'liklerde bir şeylere  itiraz ettik. Kendileri de 1/5000'liklerde düzeltmeye gittiklerini itiraf ettiler. Demek ki bizim itirazlarımızda doğruymuş.