Greenpeace tarafından 2 hafta önce başlatılan “Türkiye plastik çöplüğü olmasın” kampanyasına #çöplükolmasın etiketiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na binlerce tweet atıldı. İmza sayısının iki haftada 40.000’i aştığı bildirilirken, “İmza ver” çağrısı yapıldı.

Açıklama şöyle:

Avrupa'nın plastik çöplüğüne dönen Türkiye'de, plastik atık ithalatı son 15 yılda 173 kat arttı. Avrupa’nın plastik çöpünü en çok alan ülke Türkiye. Yeterli denetimi yapılmayan bu plastik atıklar Türkiye'nin denizlerini, toprağını kirletiyor. Eurostat verilerine göre Türkiye yalnızca Avrupa’dan 2019 yılında 582.296 ton plastik atık ithal etti.

İmza ver, plastik atık ithalatı yasaklansın. Türkiye plastik çöplüğü olmasın! , Almanya Avrupa’nın ikinci en büyük plastik atık ithalatçısı. Böyle olunca aklına şu soru gelebilir: “Plastik atık ithal etmek neden kötü bir şey?”

Geçen sene Almanya ithal ettiklerinin 1,5 kat fazlasını Avrupa ülkelerine sattı. Türkiye’ye en çok atık gönderen ülkelerden biri de Almanya. Avrupa'nın en iyi kentsel katı atık geri dönüşüm oranına sahip ülkesi Almanya bile kontrol altına alamadığı atıkları denizaşırı ülkelere gönderiyor, Türkiye’deki şirketler bu atıklara para ödeyerek satın alıyorlar. Plastik kirliliğiyle mücadelede geri dönüşüm çözüm değil. 1950’lerden bugüne üretilen milyarlarca ton plastiğin yalnızca %9’u geri dönüştürüldü.

Türkiye henüz kendi atığını ayrıştıramayan bir ülke. Çin, Avrupa’nın plastik atıklarını yıllarca aldı ama bu işin doğaya ve sağlığa olan tehlikesini gördükten sonra 2018 yılında atık ithalatına keskin yasaklar getirdi.

Plastik kirliliğiyle verimli şekilde mücadele edebilmek için yapılması gerekenlerden biri de ülkeye dışarıdan giren plastik atıkların yasaklanması. Bu sayede kendi atığını ayrıştırma noktasında önemli politikalar çözüme ulaşabilir.

İmza ver, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan plastik atık ithalatının yasaklanmasını talep et. Kazanan doğamız, geleceğimiz olsun. Türkiye plastik çöplüğü olmasın.

İMZA VERMEK İÇİN TIKLAYINIZ:

https://act.greenpeace.org/page/61130/petition/1?ea.tracking.id=fromemail&utm_medium=email&utm_source=engagingnetworks&utm_campaign=waste-rest&utm_content=200604-CAM-Plastic-Waste-DEV-Rest+C&ea.url.id=4750165