TEOG'un yerine getirilen yeni sınav sistemiyle okulların 'nitelikli' ve 'niteliksiz' diye ikiye ayrılmasına itiraz edilen ve öğrencilerin istedikleri okula gidebilmesini talep eden imza kampanyası kapsamında Eğitim Sen Zonguldak Şubesi tarafında Zonguldak merkezde toplanan binlerce imza Milli Eğitim Bakanlığına gönderildi. 

 

İmzalar gönderilmeden önce  Zonguldak Merkez PTT Müdürlüğü önünde açıklama yapan Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, velilerin tepkisini göze alamayan Milli Eğitim Bakanlığının 22 Haziran’da açıklayacağı sınav sonuçlarını seçim sonrasına bıraktığını, 25 Haziran’da yerleştirme kılavuzu açıklanıncaya kadar öğrencilerin eğitim hakkına sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Akyol şöyle dedi:  "Her öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkı vardır. Bunun için Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Zonguldak'ta ve ilçelerinde de ‘Çocuklarımızın ve Öğrencilerimizin İstedikleri Okula Gidebilmesi Sağlanmalıdır’ başlıklı imza kampanyası başlattık.

 

TEOG'un kaldırılmasının ardından 

yeni sistemin açıklanması aylar sürdü. Öğrencilerimizin motivasyonu düştü, belirsizlik psikolojilerini olumsuz etkiledi. Merkezi sınav yapılacağı, %10’luk dilime giren öğrencilerin merkezi sınav ile yerleştirileceği açıklandı. 'Nitelikli okul' tanımı üzerinden okullar, öğrenciler, öğretmenler ayrıştırıldı. Sınav için gösterge olmayacak az sayıda soru örneği MEB sitesinden açıklandı. Sınava girecek öğrencilerin tamamına yakını, 996 bin öğrenci sınav için başvuru yaptı. Hatta sınavdan 1 hafta önce sınava zamanında başvuramayanlar için ek başvuru hakkı tanındı. Bu hak verildiğinde öğrencilerin hangi okulda, hangi salonda sınava gireceği belirlenmişti. Merkezi sınavla öğrenci alacak okullar aylarca açıklanmadı. Açıklandığında ise bu listeye giren okul sayısının yarısından fazlasının meslek ve imam hatip liseleri olduğu ortaya çıktı.

 

Önce sınavı kaldıracağız ve devamında gelen çelişkili açıklamalar ve şimdi de yerleştirme kılavuzunun açıklanmamasıyla öğrencilerin ve velilerin ne ile karşılaşacaklarını bilmedikleri bir liseye geçiş sistemi dayattılar.  Sınav yerleştirme kılavuzunun seçim sonrasına, 25 Haziran’a ertelenmesi de öğrencilerimiz ve velilerimiz için 25 Haziran ve sonrası için yaratılan kaosun devam edeceğinin fotoğrafıydı.

 

2 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen sınav ile öğrencilerimize sınav stresi yaşatmayacaklarını iddia edenler öğrencilere yaşamları boyunca unutamayacakları ve yaşamlarında olumsuz izler bırakacak bir travma yaşattılar.

 

Sınav öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sayfasından paylaşılan soru örneklerinin azlığı başlı başına en temel sorunlardan biriyken, sınavda sorulan sorular, vahametin boyutunu arttırdı. Sınavda sorulan matematik ve fen sorularının zorluk derecesine bakıldığında, bu soruların paylaşılan az sayıda örnek sorularla, okullarda hafta sonu yapılan kurslardaki soru örnekleriyle, Bakanlığın öğrencilere dağıttığı ders kitaplarında bulunan sorularla hiçbir ilgisinin bulunmadığı gerçeğiyle sınavda yüzleşmek zorunda kalınmıştır.

 

Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kaostan sorumlu olduğunu, acilen açıklama yaparak kendi yarattıkları kaosun sorumluluğunu üstlenmek zorunda olduğunu ve sorularımıza cevap istediğimizin altını çiziyor, bu yıkımın takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz! Velilerimizi kendi çocukları ve ülkenin geleceği için mücadeleye çağırıyoruz!" dedi.