Kandilli'de emlak bedellerinin astronomik gösterilmesi vatandaşın belini büktü. İlçenin beldeler arasında en pahalı arsa ve arazi metrekaresi Kandilli'de. Kdz.Ereğli'nin göbeğindeki Gülüç'de fiyatlar 12-30 TL arasında değişirken Kandilli'de bu rakamlar 32-45 TL arasında. Belediye Başkanı, Mahalle Muhtarlarının da imzası bulunan bu değer tespit komisyonuna vatandaşların tepkisi her geçen gün artıyor.

Tarihinde ülke ekonomisine sağladığı katkılar ve binlerce kişiye sağladığı istihdamlar ile bilinen Kandilli Beldesi'nin geldiği nokta film konularını aratmayacak türden. Gittikçe küçülen nüfusu göç veren mesai saatleri dışarısında hiçbir sağlık hizmeti dahi verilmeyen beldenin acı kaderini yaşayan vatandaşlar ise sessiz. Doğal güzelliklerinin bulunduğu alanları Gökçeler Beldesi'ne kaptıran Kandilli'de son olarak vatandaşa en ağır darbe ise emlak vergileri oldu. Komisyonda yeralan Belediye Başkanı, Belde de bulunan tüm muhtarların da imzası bulunan emlak bedellerinin tespitine bu şekilde imza atmaları ise kafalarda soru işareti yaratırken vatandaşlar, Hem imzaları atmışlar hem de isyan ediyorlar sözleri ile tepki gösteriyor.

OLACAK İŞ Mİ?
Kandilli'nin hemen yanında bulunan Gökçeler Belediyesi'nde en yüksek arsa ve arazi metrekare birim fiyatları 3.50-4.50, Ereğli merkeze 3 dakika mesafedeki Gülüç Belediyesi'nde birim fiyatları 12 ile 30 TL arasında yer alırken Kandilli Beldesi'nde bu rakamlar 32 ila 45 TL arasında değişiyor. Böylelikle yer sahiplerinin ödemesi gereken rakamlar ise korkunç boyutlara ulaşıyor. Emeklilerin yoğun olarak yaşadığı Kandilli'de zorda kalan vatandaşlar elleri kolları bağlı ne olup biteceğini merakla bekliyor.

MUHTARLAR DİLEKÇE İLE
BAŞVURUDA BULUNDU

Kandilli'de bulunan ve bu komisyon kararlarına imza atan 5 mahalle muhtarı da vatandaşların yaşadıkları mağduriyetin sonradan farkına varınca hareket başlattı. Uzun Mehmet Mahallesi Muhtarı Osman Şanlıoğlu, Geyikbeli Mahallesi Muhtarı Tahsin Aslan, Merkez Mahallesi Muhtarı Dursun Tokgöz, Şehitlik Mahallesi Muhtarı Hamdi Kalyoncu ve Yeni Mahalle Muhtarı Hakkı Yağmuroğlu, Maliye Bakanlığı'na gönderdikleri imzalı dilekçe ile yeniden bir fiyat belirlenmesi istendi. Gönderilen dilekçede şu ifadeler yer alıyor: İlçemiz Kandilli Belediyesinde arsa ve arazi metrekare birim fiyatları çok yüksektir, rayiç bedeli oldukça üzerindedir. Özellikle Uzun Mehmet Yayla Mahallesi ve Yeni Mahalle'de birim fiyatları 45 TL'yi bulmaktadır. Bu fiyatlar ile vatandaşların 19.04.2012 tarih ve 6292 sayılı orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve hazine adına orman dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi ile hazineye ait tarım arazilerini satışı hakkında kanuna halk arasında 2B yasası olarak da bilinen kanuna istinaden alım gücü bulunmamaktadır. Takdir edilen değerlerin imar parsellerine dönüşmüş olan imar değerlerin rayiç değeridir. Kaldı ki 2B parselleri imar parseline dönüşmemiş tarım arazisi nitelikli taşınmazlardır. Bunların ise belediye rayiç değerleri 1.30 TL ile 1.79 TL arasında değişmektedir. Belde halkının mağdur olmaması için kamu menfaatleri de gözetilerek başvuru süresi içinde gerekli inceleme araştırmanın tekrardan yapılarak yeni bir fiyat belirleme hususunda gereğinin yapılmasını arz ederiz.

İŞTE O UÇUK RAKAMLAR
Geyikbeli Mahallesi'ndeki Başaran Caddesi 16, Behsat Atalar Sokak 32, Karaman Sokak 16, Kiraz Sokak 16, Osman İpekçi Caddesi 20.50, Merkez Mahallesi'ndeki Akay, Behsat Atalar Sokak, Bozlar Sokak, Ereğli Caddesi, Hastane Caddesi, İpşiroğlu Sokak, Veysel Hamsi Sokak 32 TL, Şehitlik Mahallesi'nde Başaran Caddesi 16, Çamlı Sokak 18.50, Kalyoncu, Osman İpekçi Caddesi, Subay Tepe Sokak ve Yılmazlar Sokak 20.50, Uzunmehmet Yayla Mahallesi'nde Atatürk Bulvarı, Şehit Metin Göksal Sokak, Şehit Ömer İnce Sokak, Gürcan Küme Evleri, Madenci Sokak 39.50, Ereğli Caddesi 32, Subay Tepe Sokak 19.50, Yeni Mahalle'de Ereğli Caddesi 32, Fuat Üçüncü Caddesi, Karaelmas Sokak, Korkmazlar Küme Evleri 26, Neyrendere Mevkisi 18.50, Şehit Metin Göksal Sokak 39.50.

VATANDAŞIN ÖFKESİ BÜYÜK
Gazetemiz muhabirine açıklamada bulunan belde sakinleri ise, Olacak iş değil neye dayanarak bu imzaları atmışlar. Hem imzayı atmışlar hem de böyle. Vatandaşın yanında olmaları gerekirken vatandaşın tepesine bu kadar da binilir mi? Zaten ekonomik sıkıntı ile boğuşan belde halkına böyle bir şey yapılır mı? sözleri ile tepkilerini dile getirdiler.

GERÇEĞE AYKIRI BEYAN VAR
Belde sakinleri Savcıları göreve davet ederek, Bunların verdiği beyan çok yüksek bir beyan.
Sonuç olarak normalin üzerinde fiyat bildirimi yapılmış böylelikle yanlış yönlendirme var, gerçeğe aykırı beyanda bulunulmuş.
Savcılarımız bu işe eğilmelerini ve gerekirse yasal işlem başlatmalarını da umutla bekliyoruz dediler.