Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. 1 Ocak ile 30 Haziran 2012 ara dönem konsolide finansal tablolar hakkında yapılan incelemenin raporu Kamuoyu Aydınlatma Platformuna bildirildi.

Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketinden Ethem Kutucular yapılan inceleme sonucunda ara dönem konsolide finansal tabloların Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. ve bağlı ortaklıkların 30 Haziran 2012 tarihi itibariyle finansal pozisyonunu, altı aylık döneme ilişkin finansal performansını ve nakit akımlarını, Sermaye Piyasası Kurulunca yayımlanan finansal raporlama standartları çerçevesinde dürüst bir biçimde yansıtmadığı konusunda herhangi bir hususa rastlanılmadığı vurgulandı. Kamuoyu Aydınlatma Platformuna gönderilen yazı şu şekilde:

GİRİŞ
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'nin ("Şirket") ve bağlı ortaklıklarının (hep birlikte "Grup") ekte yer alan 30 Haziran 2012 tarihli konsolide bilançosu, aynı tarihte sona eren altı aylık konsolide gelir tablosu, konsolide kapsamlı gelir tablosu, konsolide özkaynak değişim tablosu, konsolide nakit akım tablosu ve önemli muhasebe politikalarının özeti ile dipnotları tarafımızca incelenmiştir. Şirket yönetiminin sorumluluğu, söz konusu ara dönem konsolide finansal tablolarının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'nca yayımlanan finansal raporlama standartlarına uygun olarak hazırlanması ve dürüst bir şekilde sunumudur. Bizim sorumluluğumuz bu ara dönem konsolide finansal tabloların incelenmesine ilişkin ulaşılan sonucun açıklanmasıdır.

İNCELEME KAPSAMI

İncelememiz Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'nca yayımlanan bağımsız denetim standartları düzenlemelerine uygun olarak yapılmıştır. Ara dönem finansal tabloların incelenmesi, ağırlıklı olarak finansal raporlama sürecinden sorumlu kişilerden bilgi toplanması, analitik inceleme ve diğer inceleme tekniklerinin uygulanmasını kapsamaktadır.
Bir incelemenin kapsamı Sermaye Piyasası Kurulu'nca yayımlanan bağımsız denetim standartları çerçevesinde yapılan bağımsız denetim çalışmasına göre daha dar olduğundan, inceleme, bağımsız denetimde farkında olunması gereken tüm önemli hususları ortaya çıkarabilme konusunda güvence sağlamaz. Dolayısıyla, incelememiz sonucunda bir bağımsız denetim görüşü açıklanmamıştır.

SONUÇ
İncelememiz sonucunda, ara dönem konsolide finansal tablolarının, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.ve bağlı ortaklıklarının 30 Haziran 2012 tarihi itibariyle finansal pozisyonunu, altı aylık döneme ilişkin finansal performansını ve nakit akımlarını, Sermaye Piyasası Kurulunca yayımlanan finansal raporlama standartları çerçevesinde doğru ve dürüst bir biçimde yansıtmadığı konusunda herhangi bir hususa rastlanılmamıştır.

DİĞER HUSUS
İncelememizin sonucunu değiştirmemekle birlikte 15 numaralı konsolide finansal tablo dipnotunda detaylı olarak açıklandığı üzere, Türkiye Cumhuriyeti Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 30 Mart 2006 tarihli Şirket Genel Kurulu'nun kar dağıtımına ilişkin aldığı kararın iptali istemiyle ve SPK'nın, Şirket'in 31 Aralık 2005 tarihli finansal tablolarını SPK'nın izni olmadan Seri XI,
No:25 sayılı " Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ"'i yerine Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na göre hazırladığı iddiası sebebiyle geçmiş yıllarda açılmış olan davalardan, SPK ile ilgili olan davaların Danıştay'da Şirket aleyhine sonuçlandığı Temmuz 2012'de yapılan tebligatlarla bildirilmiştir.
Bunun üzerine Şirket, 1 Ağustos 2012 tarihinde bu davalara ilişkin İdare Mahkemesine başvurarak hüküm uyuşmazlığının giderilmesi için talepte bulunmuştur. ÖİB tarafından açılan dava ise bu rapor tarihi itibariyle halen devam etmektedir.