Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi/Kasım 2014” sonuçlarını açıkladı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarının Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldığını belirterek, “Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 5,6 artış, inek peyniri üretimi yüzde 2,2 azalış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 3,3 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Kasım ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,7 artış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış gösterdi” dedi.

Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarının ise Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,0 arttığını söyleyen Bölge Müdürü Demirtaş, “Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artış, inek peyniri üretimi yüzde 5,1 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 7,2 azalış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 artış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artış gösterdi. Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi” diye konuştu.

 

(Haber Merkezi)