CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsanh- Köktürk Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı, CHP'nin İkinci Genel Başkanı, İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'yü ölümünün 38. yılında saygı ve özlemle anıyoruz dedi.

Köktürk yazılı açıklamasında duygularını şöyle dile getirdi:

Kurtuluş Savaşımızın Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Türk tarihinde çok önemli görevler üstlenmiş iyi bir asker ve devlet adamıdır. Daha Kurtuluş Savaşı başlamadan Anadolu'ya geçen ve Ankara'da Mustafa Kemal ile buluşan ve böylece mücadeleye katılan İnönü, Batı Cephesi Komutanlığına atanmış ve yeni kurulan orduyla; I. Ve II. İnönü Savaşlarında büyük başarı kazanmıştır.

Kurtuluş Savaşı zaferle bitirildikten sonra Lozan görüşmelerine katılan heyetin başında görev almıştır. Lozan'da diplomasi alanında gösterdiği başarıya, yalnız bizim tarihi kaynaklarımızda değil, Avrupa'nın tarihi kaynaklarında da; saygı ile söz edilmiştir.

Cumhuriyet'in ilan edilmesi ve sonrasında gerçekleştirilen devrimlerde İsmet İnönü hep Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Paşa'nın yanında yer almıştır.

Büyük Kurtarıcımızın ölümünden sonra, İkinci Cumhurbaşkanımız seçilen İnönü, Cumhuriyet aydınlanmasını ve devrimleri sürdürmüş, ulusumuzu II. Dünya Savaşı gibi büyük bir beladan uzak tutmayı başarmıştır. 

İsmet İnönü, 1946 sonrası ülkemizin çok partili yaşama geçmesinde yine çok önemli bir görevi yerine getirmiştir. 1950 sonrası Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanı olarak ülkeyi yönetenlere, yapıcı muhalefetle, gerçekleri göstermeye çalışmıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle 1973 yılında kaybettiğimiz İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'yü saygı ve şükranla anıyoruz.

EREĞLİ İLÇESİNDEN ANMA MESAJI

 

CHP'nin Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Hayrettin Kartal imzasıyla yapılan anma açıklaması ise şöyle:

 

Partimizin Atatürk' ten sonraki Genel Başkanı, 2 inci Cumhurbaşkanı,  Milli Şef İsmet İNÖNÜ 'yü aramızdan ayrılışının 38.yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

İsmet İNÖNÜ hiç kuşku yok, siyasal yaşamamızda çok sık görülmeyen, ender

özelliklere sahip saygın, dürüst, onurlu bir asker  ve devlet adamıdır. İsmet İNÖNÜ Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Batı Cephesi Komutanıdır. Zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşımızın ardından, Lozan Antlaşmasından da Türkiye'nin başarı ile çıkmasında, onun onurlu, boyun eğmez dik duruşunun payı büyüktür.

Büyük önder Atatürk ün ölümünden sonra cumhurbaşkanlığı döneminde, ateş içinde kalmış dünya haritasının ortasında, ulusunu savaşa girmeden tutabilen bir lider olma özelliğini korumuştur. Çünkü savaşı bilen savaştan korkar anlayışında, bir büyük mücadele içinden gelmiş  bir askerdir.

Bir ülkede namuslu insanlar da en az namussuzlar kadar cesur olmazsa, o ülkede kurtuluş zordur diyerek , sergilediği örnek yaşam biçimi, ahlakı, yurtseverliği ve Türkiye'nin bağımsız bir ulus olarak yaşama kararına sahip çıkışıyla, baskılar karşısında daima onurla direnmiş olması Cumhuriyet Halk Partisinin kalıcı değerleri olarak yerleşmiştir.

 Cumhuriyet Halk Partisi, O'  nun   ulusuna, yurduna bıraktığı tam bağımsızlık anlayışına sonsuza kadar sahip çıkmaya kararlıdır.

Partimizin 2. Genel Başkanı ve aynı zamanda 2. Cumhurbaşkanımız olan Milli Şef İsmet İNÖNÜ' yü aramızdan ayrılışının 38. yıldönümünde saygı ve  minnetle anıyoruz.