Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu, önceki gün Zonguldak Belediye Meclisi'nde karar alınarak suya yapılan zammı eleştirerek abone sayısını artırmak suretiyle yapılan zammın derhal geri alınması gerektiğini söyledi. Tüketici Hakları olarak bu zammı kabul etmediklerini belirten Topaloğlu, zammın çok büyük insafsızlık olduğunu ifade ederek şöyle konuştu;

VATANDAŞLARIN SIRTINA

Suya yüzde 13 civarında, katı atık taşıma işine de yüzde 20 civarında zam yaptı. Daha önce dernek olarak belediyemizi uyarmıştık. Bütçe yaparken halkın sırtına yeni yükler getirmeyin dedik. Buna rağmen Zonguldak Meclisi bu zam kararını aldı. Zonguldak'ta su kaçakları yüzde 60 civarında, barajdan çıkan ve tahakkuk edilen suyun yanında yüzde 60'a yakın su kaçağı var. Barajdan çıkan suyun yüzde 40'ından para tahsil ediyorsunuz. Yüzde 60'ını serbest bırakıyorsunuz, yüzde 40'ına bir de zam yapıyorsunuz. Bu çok büyük bir insafsızlıktır. Belediyenin öncelikle yapacağı şey, suda kaçak ve kayıpları mutlaka önlemeli, abone sayısını artırmak suretiyle bu zammı derhal geri almalıdır. Hatta zam ötesinde suya indirim yapması gerekir. Katı atığın yasa gereği taşınması gerekiyor. Katı atık taşımaya ihale edilen firmalar bunu kaç liraya taşıyor? Belediye yurttaşlarımızdan kaç lira tahsil ediyor? Bugüne kadar tahakkuk edilmeyen ne kadar para var? Bildiğim kadarıyla katı atık meselesinde bugüne kadar toplanması gereken paranın yarısı toplanabilmiş, öbür yarısı toplanamamış. Siz yarısını toplamadığınız parayı düzenli ödeyen vatandaşların sırtına vuruyorsunuz. Bir yurttaş hiç su kullanmasa bile, iki üç ay evine gelmese nerden bakarsan bak 70-80 TL. katı atık bedeli ödemiş olacak. Artı bunun bir de KDV'si var, o miktar daha da büyüyor. Su da kullanmasanız faturaya her ay 16 TL. yansıyacak. Biz Tüketici Hakları Derneği olarak kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu konuyla ilgili İsmail Eşref döneminde kendisiyle görüşme yapmıştık. Başkanımız o zaman bize 'Bir sene sonra suyun fiyatını aşağıya çekeceğiz' demişti. Ne yazık ki bu söz tutulamadı. Üstüne yeni bir zam yapılıyor, en azında son yaptıkları zam devam edebilirdi. Bunun ötesinde yeni bir zammı kabul etmiyoruz.

BELEDİYE İŞİN KOLAYINA KAÇIYOR

Suda kaçakların önlenmesi gerekir, yani abone sayısını artıracaksınız. Eski aboneye yeni bir yük getirmeyeceksiniz. Türkiye'nin en pahalı suyunu kullanan belediyelerden bir tanesiyiz. Jeolojik yapımız bozuk ama suyun bol olduğu bir kentte yaşıyoruz. Belediye işin kolayına kaçıyor, belediye meclisimiz kendisi esas yapması gereken kaçakları yakalamak ve bu kaçakların sebebini bulmak yerine işin kolayına kaçıyor. Faturalarını düzenli ödeyenlere yeni bir külfet getiriyor. Bu konuda dernek olarak yönetim kurulumuz toplayacağız, hukukçu arkadaşlarımızla beraber ne yapabileceğimizi görüşeceğiz. En kısa zamanda bir çalışma içerisine gireceğiz.  Aslında Plan ve Bütçe Komisyonuna gitmeyi düşünüyorduk. Orada bir tutum alacaktık, olmadı. Daha önce maddeler halinde belediyeyi uyarmıştık. Maalesef bu önerilerimizin hiç biri dikkate alınmadı. Meclis sadece kar amaçlı, gelir gider bütçesini dengelemek için yurttaşa zam yapıyor. Burada en temel sebep Türkiye'de yaptığımız araştırmada su kaçakları yüzde 20 kabul edilebilir. Ama bizde ki kaçak şu an yüzde 60'ı geçiyor. Bu çok büyük bir rakam, bunun yarısını kapatsanız bile zam yapmanıza gerek kalmaz. Katı atıkta da belediye gerçekten şeffaf olmalı, katı atıkta ne kadar taşımacılık yapmış, ne kadar tahakkuk etmiş, ne kadarını tahsil etmiş, bunu kamuoyuna açıklaması gerekir. Siz bunu çeşitli nedenlerden dolayı tahsil edemiyorsunuz, düzenli ödeyen yurttaşlara yeni bir külfet getiriyorsunuz. Zaten insanlar yoksulluk içerisinde yaşıyor. Asgari ücrete yıllık yüzde 6 civarında zam yapılmış. Memurlar yüzde 4 oranında zam almış. Siz yüzde 20 katı atık, yüzde 13 suya zam yapıyorsunuz. Bu insafsızlıktır. Tüketiciye yönelik bir imza kampanyası başlatabiliriz ve toplumsal bir basın açıklaması yapabiliriz. Sonuçta tepkimizi bir şekilde tüketicilerle birlikte ortaya koymamız gerekiyor. Önümüzdeki günlerde tüketiciye çağrıda bulunacağız. Ama daha önce böyle bir imza kampanyası yaptık. Sadece 100 kişi geldi, yurttaşlar da kendi sorunlarına pek sahip çıkmıyor. Biz orada 100 kişiyle yapılacak açıklamayı bin kişiyle yapsak daha etkili olabiliriz. Yurttaşlarımız lütfen haklarına sahip çıksın, demokratik tepkilerini ortaya koysunlar.