Kdz.Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ağlar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Kdz.Ereğli Hukukçular Derneği Başkanı ve Zonguldak Barosu İlçe Temsilcisi Av. Tayyar Kartal, kurum amirleri, daire müdürleri, okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldığı etkinlikte konuşma  yapan Okul Müdürü Sabahattin Durgut, etkinliğe katkı sunan Kdz.Ereğli Kaymakamlığı, Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne şükran sunduklarını belirterek şunları söyledi:


 “Biz eğitimcilerin amacı ve görevi öğrencilerimizi Milli Eğitimin temel amaçları doğrultusunda milli değerlerini tanıyan ve benimseyen, farklılıkları zenginlik sayan, geleceğe güvenle bakan, kendi haklarını bilen koruyan, başkalarının haklarına saygı duyan bireyler olarak yetiştirmek ve onları geleceğe hazırlamaktır.”

Daha sonra günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Kdz.Ereğli Hukukçular Derneği Başkanı ve Zonguldak Barosu İlçe Temsilcisi Av. Tayyar Kartal şöyle konuştu:

“10 Aralık 1948 tarihinde yayınlanan Dünya İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin tarihsel sürecini anlatarak, “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin yayınlandığında hiçbir hukuki bağlayıcılığı yoktu. Ancak sonrasında devletleri bağlayan birçok Anayasal, yasal hak ve ilkelere dayanak oluşturan uluslararası nitelikte bir hukuk metni olarak yerini almıştır.”

Kartal, İnsan Hakları’nın tanımını yaparak devam ettiği konuşmasında; “İnsan Hakları’nın; insan onurunu korumayı, insanın maddi ve manevi gelişimini amaçlayan, bireylerin yalnızca insan olduğu nedeniyle kazandıkları haklar olduğu görülmektedir. İnsan olarak dünyaya gelmek, İnsan Hakları’na sahip olabilmek için yeterli bir sebeptir. Bu bakımdan ırk, din, milliyet, cinsiyet, ekonomik veya sosyal ya da siyasi statü ayrımı gözetmeksin bütün kişilere sadece insan olmaları nedeniyle tanınan, insan onurunun gereği olarak sahip oldukları vazgeçilemez ve devredilemez hakların tümüne İnsan Hakları diyoruz. İnsan Hakları evrensel, özgürlükçü, eşitlikçi, barışçı, sorumluluk telkin edici ve etik temellere dayalıdır. O haklar düşüncesi, felsefesi ve gelenekleriyle demokratik ülkeler açısından evrensel olup ayrı kişi yada kültüre göre farklılık göstermez.” ifadelerine yer verdi.

Kartal, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsan Hakları’nın yaşama hakkı ile başlayıp gelişen teknoloji ve değişen sosyal ve bireysel ihtiyaçlara göre geliştiğini; İnsan Hakları yelpazesinin her geçen gün genişlediğini gözlemlemekteyiz. Ancak hukuk metinlerinin emrettiğinin tam aksine yakın coğrafyamızda bireylerin bırakın teknoloji ile gelişen yeni haklarını yaşama haklarının dahi pervasızca ihlal edildiğini, dünyanın birçok yerinde İnsan Hakları’nın ayaklar altına alındığını görmekteyiz. İnsanlık en kısa sürede insanoğlunun farkına yeniden varmalıdır. İnsanoğlunun farkındalığını hiç vakit kaybetmeksizin yeniden hatırlamalıdır.”