Dev şirketlerin son derece narin olan okyanus tabanında maden aramak için sabırsızlandığı ve  bizlerin kitlesel bir ses çıkarıp, bilim insanlarının uyarılarının arkasında olduğumuzu gösterebilirsek bu talanı durdurabileceğimiz açıklandı.

Bu konuda duyarlı olan vatandaşların ilgisine sunulan açıklama şöyle:

Sevgili arkadaşlar,

Dev şirketler yıllardır nehirleri zehirliyor, ormanları yok ediyor ve toplulukları yerlerinden ediyorlar. Şimdi de bu büyük şirketler, kıymetli madenleri çıkarmak üzere deniz yatağını kazmak için sabırsızlanıyorlar.

Gezegenimizin en narin alanlarının yağmalanmasını engelleyebilecek olan yirmi dört kişi bu hafta bir araya geliyor!! Deniz Yatağı Uluslararası Otoritesi (ISA) normalde, gözlerden uzak ve dikkat çekmeyen bir kurum -aynı kıyıdan millerce uzaktaki bir su altı madeni gibi-, ama topluluğumuz bu durumu değiştirebilir.

Bazı ülkeler, deniz yatağı madenciliğinin kısmen veya bütünüyle yasaklanmasını kabul etti. Önde gelen bilim insanları da kısa süre önce, derin deniz madenciliği sözleşmelerinin dondurulması için çağrıda bulundu. Onların bu çağrısını bir milyon imzayla destekleyelim, her bir delegeye elden ileteceğimiz reklamlar verelim; ardından da delegelerin isimlerini ve tepkilerini yayınlayalım. Sen de sesini sesimize kat ve çağrıyı elinden geldiğince yaygınlaştır: 

Madencilik şirketleri deniz yatağına herhangi bir zarar vermeden maden arayabileceklerini iddia ediyor ama kısa süre önce Namibyalı, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yetkililer deniz yatağında maden arama projelerini durdurdu. Bilim insanları, her gün yeni derin deniz türlerinin keşfedildiğine dikkat çekerek, maden çıkarılırken taban tortusu bulanıklığı gibi zararların meydana gelebileceğini ve okyanus tabanının bu zararların etkisinden  tam olarak kurtulabilmesi için onlarca yılın geçmesi gerekebileceğini söylüyorlar.

Deniz Yatağı Uluslararası Otoritesi (ISA) şimdiye kadar okyanus tabanının 1,2 milyon kilometre karelik bölümünde arama madenciliği için ruhsat verdi. Bu kurumdan neredeyse kimsenin haberi yok ve kurumun 24 kişilik Hukuki ve Teknik Komitesi, önüne gelen tekliflerin ve çevresel önlemlerin detaylı incelemesini minimum şeffaflıkla gerçekleştiriyor. Şimdi elimizde elimizde eşsiz bir fırsat var;  kurumun 24 üyesinden, bağımsız bilimsel çalışmalar tarafından bu tür madenciliğin güvenli olduğu kanıtlayıncaya kadar tüm maden çalışmalarını dondurmalarını ve ISA’nın bilim insanlarına ve yurttaşlara açık olmalarını talep ederek uyarabiliriz.

Genellikle paha biçilmez ekosistemlerimizin kıymetini, ancak canlarına okunduktan sonra biliyoruz-- ama bu kez, ortaya çıkan bu yeni tehdit okyanus tabanını ayağa kaldırmadan önce harekete geçme şansımız var. Derin deniz madenciliğinin dondurulması için yapılan çağrıya katılarak bir milyon kişiye ulaşmamıza yardım et; biz de, çağrımızı toplantı bitmeden tüm delegelere ulaştırabilelim. 

Beraberce, Amazon’un görkemli ağaçlarından Büyük Set Resifi’nin hayranlık uyandıran türlerine kadar dünyanın en değerli, en büyüleyici ekosistemlerini korumak için harekete geçtik. Bugün de, şimdiye kadar insan ırkının yıkıcı etkisinden kurtulabilmiş bir ekosistemi mahvedebilecek yeni bir altına hücumun karşısında duruyoruz. 

Umut ve kararlılıkla, 

 

Siz de destek olmak istiyorsanız, aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

https://dub115.mail.live.com/?tid=cmtAKYh-ot5RGakwAiZMHJ-g2&fid=flinbox