Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran, ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ adı altında insani yardım amacıyla para toplandığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığına yapılan uyarılara rağmen para toplanılmasına devam edildiğini ifade eden Başaran, “Okullarda, okul aile birlikleri dahi bağış aldığında, okul idareleri soruşturma geçirirlerken, Bakanlığın kontrolü kendisinde olmayan bir vakfa izin vermesi kabul edilebilir değildir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının bu vakfa verdiği onayın derhal iptal edilmesi gerektiğinin altını çizen Eğitim İş Kdz. Ereğli Temsilcisi Cengiz Başaran, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Milli Eğitim Bakanlığı ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) işbirliğiyle yürütülen “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi kapsamında, öğrencilerden "insani yardım" amacıyla para toplanmaktadır.

Proje kapsamında, kampanyaya katılan sınıflar en az bir yıl boyunca, her ay 90 TL toplamayı taahhüt etmek zorundadırlar. Bakanlık onayını gören İl Milli Eğitim Müdürlükleri konuyu kendilerine vazife edinerek tam destekte geri durmamışlardır.

Birçok ilden gelen bilgiler ışığında, Bakanlığa ve Valiliklere yaptığımız uyarılara rağmen para toplanmasına devam edilmektedir.

 

 

‘PARALARIN AKIBETİ ŞÜPHE UYANDIRIYOR’

Okullarda, okul aile birlikleri dahi bağış aldığında, okul idareleri soruşturma geçirirlerken, Bakanlığın kontrolü kendisinde olmayan bir vakfa izin vermesi kabul edilebilir değildir. Okullarımızda kampanyaya katılan öğretmen, katılmayan öğretmen; para veren öğrenci, vermeyen öğrenci; yetime yardımı destekleyenler, desteklemeyenler şeklinde ayrışmalara ve tartışmalara yol açacak bu uygulamaya imza atan Bakanlık yetkililerini yeniden uyarıyoruz. Öğrencileri ve öğretmenleri kutuplaştıran, ayrıştıran, pedagojik olmayan bu uygulamaya derhal son verilmelidir.

Özellikle son günlerde yolsuzluklar ve devletin içindeki kirli ilişkiler teker teker ortaya dökülürken, devlet kurumlarının işlevleri sorgulanır hale gelmişken, çocuklarımızın ve ailelerinin yüksek manevi duyguları istismar edilerek, her sınıftan taahhütlü olarak toplanan paraların akıbeti hakkında da derin şüpheler oluşmaktadır.

İlgili vakfın son günlerde içerisinde Suriye’ye götürülmek üzere silah bulunduğu gerekçesiyle durdurulan TIR’larla da gündeme gelmesi, son olarak güvenlik güçlerinin bu vakfın bir ildeki bürosunda arama yapması da endişelerimizin artmasına yol açmaktadır.

 

 

‘ONAY DERHAL İPTAL EDİLMELİ’

Hükümet bir taraftan Türk Hava Kurumu’nun fitre zekat zarfı dağıtıp yardım toplama yetkisini elinden alırken diğer taraftan bu tür vakıfların para toplamasına izin vermesi anlaşılır değildir. MEB, bu vakfa verdiği bakanlık onayını derhal iptal etmelidir. Aksi halde çocuklarımızda “bizim yetimler için verdiğimiz paralar Suriye’deki terör örgütlerine silah olarak mı ulaşmaktadır?” sorusuna ve tereddüdüne yol açacaktır.

Ülkemizde yaşanan Deniz Feneri olaylarına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür bir kampanyaya izin vermesi kabul edilemez.  ‘‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var‘‘ projesinin yürütülmesine bir an önce son verilmelidir.

Eğitim-İş olarak Bakanlığa gönderdiğimiz yazıyla, terör örgütlerine silah taşıdığı iddialarının muhatabı olan bir kuruluşla resmi işbirliği yapılamayacağını; öğrenci, öğrenci velisi ve öğretmenlerden toplanan paraların derhal iade edilmesi gerektiğini belirttik.”