Enflasyon rakamlarındaki ciddi artışların yaşanan sıkıntıyı bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Bacıoğlu, adil gelir dağılımının sağlanması gerektiğini söyledi. 

 

 

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu,  Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin 2014 yılı Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladığını buna göre dört kişilik bir ailenin asgari geçim tutarının 3 bin 866 liraya yükseldiğine dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Mart 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 911 TL 78 kuruş olarak hesaplandığını hatırlatan Bacıoğlu, memurun yaşadığı ekonomik sıkıntıya vurgu yaptı.

 

ARAŞTIRMALAR ORTADA

Bacıoğlu konuya ilişkin gönderdiği yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırı ise 3.866,28 Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin refah sınırının bir önceki aya göre %1,26 oranında arttığını ortaya koymuştur. Açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,66 oranında arttı ve 1.470,09 Lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Mart ayında 1.528,4 Lira olarak tahmin edilmiştir. Dört kişilik bir ailenin AYLIK GIDA HARCAMASI “938” liraya ulaşmıştır. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2014 verilerine göre günlük 31,28 TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 938,4 TL olmuştur.

 

MEMURUN DURUMU

Mart 2014 itibarı ile ortalama 2.159,10 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %43,46’sını oluştururken, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Mart 2014 ortalama maaşının %27,33’üne denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %70,79’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2014 maaşından geriye yalnızca 630,67 TL kalmıştır. Bir önceki yılın Aralık ayından bu yana açlık sınırı 43,44; yoksulluk sınırı 58,62 TL; refah sınırı ise 163,95 TL arttı. 2014 yılı başında 123 TL zam alan bir memurun aldığı zam Mart ayı itibarı ile tamamen eridiği gibi 2013 yılı Aralık ayı seviyesine ulaşabilmesi için aylık 40,95 TL zamma daha ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Başka bir ifadeyle memur maaşı aldığı zamma rağmen son üç ay içinde 2013’ün Aralık ayına göre 40,95 TL eridi. Maaşlardaki reel erime ortalama %1,90 olmuştur.

 

“NASIL GEÇİNEBİLİR?”

Bir memur maaşının ortalama yüzde 70 ini gıda ve barınmaya harcıyorsa, geriye kalan üç kuruşla nasıl geçinebilir, ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi birçok zorunlu ihtiyacını nasıl karşılayacaktır? Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamlarındaki ciddi artışlar yaşanan sıkıntıları bir kez daha gözler önüne sermiş ve ekonomik gidişatın ifade edildiği gibi hiçte iyi olmadığı bir kez daha anlaşılmıştır. Türkiye’de bir an önce adil bir gelir dağılımı sağlanmalı, insanlar açlıkla terbiye edilmemelidir. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin açıkladığı bu  rakamlar dikkatli bir şekilde gözden geçirmeli ve Türk halkının geçim derdi altında nasıl ezildiğini çok iyi görülmelidir. Yıllık enflasyonun çift haneli rakamlardan oluşacağının artık aşikar olduğu şu günlerde, Kamu çalışanlarını Toplu Sözleşme masasında yarı yolda bırakarak, onlara enflasyon farkını dahi çok gören zihniyette bu rakamlardan utanç duymalıdır. Tarihi başarı diyerek adlandırdıkları 123 TL yılın üçüncü ayına gelindiğinde çoktan eksiye dönmüş ve ne yazık ki memurlar tarihi başarı yerine  tarihi bir yenilgiye uğratılmışlardır”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)