FİİLİ GAZETECİLER: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, internet gazeteciliğinin ayrı bir yasa ile düzenlenmesi gerektiğini belirterek, İnternet haber sitelerinde çalışan meslektaşlarımızın da fiilen gazetecilik yapıyor olmalarına rağmen hukuken gazeteci sayılmamaları onların büyük ölçüde kimlik ve ekonomik, sosyal haklardan mahrum kalması sonucunu yaratıyor dedi.

YERELDEN DÜNYAYA:  İnternet gazeteciliğinin özellikle gelmiş olması hatta internet aracılığı ile yaygın basın dediğimiz gazetelerin internetten televizyon yayınına başlamış olmaları nasıl bir hukuksal durum karşısında olduğumuzun göstergesi. Bizde basın yasasına bakarsanız yaygın bölgesel ve yerel diye bir değerlendirme olduğunu görüyoruz. İnternetin gelmesi ile bu tanımın hala geçerli olup olmadığı konusunda karşı karşıyayız. Bir yerel gazetenin internet sitesi kurması halinde dünyanın her köşesinde bağlanılarak izlenmesi yani yerelin uluslar arası olması gibi bir sonuçla karşı karşıyayız.

-Mustafa Kemal Bektaş'ın Haberi-  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Konrad Adenauer Stiftung vakfı ile düzenlediği, Gelişen Teknoloji Karşısında Gazeteciliğin ve Gazetecinin Konumu konulu seminer İstanbul Nippon Otel'de gerçekleştirildi.

TEKNOLOJİ GELİŞİYOR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türkiye'de medya sanayisinin dünyadaki teknolojik gelişmeleri en hızlı ve olumlu bir biçimde değerlendiren bir sanayi dalı olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, Ancak bu gelişmelere karşın pek çok konuda çok gerilerde olduğumuz tabi bir başka gerçek. Örneğin hukuk alanında siyasetin hukuka yön verme geleneğinden bir türlü kurtulamıyoruz. Türkiye'de Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının özel hukukta daha üstün olduğunu kabul eden bir Anayasa olmasına karşın Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden en çok ihlal kararı ile dönen ülkelerin başında yer almakta dedi.

YASA ZORUNLU
Teknolojinin geliştiğini ve bu teknolojinin yaygın olarak kullanıldığını belirten Erinç, internet gazeteciliğinin ve internet gazetecilerinin hukuki bir tanımı olmadığını söyledi. Erinç yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
Bir internet yasası internet gazeteciliği yasasının çıkarılmasının zorunluluğu karşısında kimi çevreler basın yasası kapsamında bir internet ile ilgili düzenleme yapmaya niyetleniyorlar. Oysa basılı iletişim araçları ile elektronik iletişim arasındaki teknolojik farklılık böyle bir düzenlemenin yapılsa bile uygulama alanı bulmasının zor olduğunu gösteriyor. Nitekim daha önceki 5680 sayılı Basın Yasasında geçici 9'ncu madde olarak internet yayıncılığı düzenlenmeye çalışılmış ama hukuk farklılıkları teknoloji farklılıkları nedeniyle uygulanamamıştır.

HER FIRSATTA AÇIKLIYORUZ
Bu açıdan baktığımızda TGC olarak internet gazeteciliğinin ayrı bir yasa ile düzenlenmesi gerektiği kanısında olduğumuzu her fırsatta açıklıyoruz. Burada internet haber sitelerinde çalışan meslektaşlarımızın da fiilen gazetecilik yapıyor olmalarına rağmen hukuken gazeteci sayılmamaları onların büyük ölçüde kimlik ve ekonomik, sosyal haklardan mahrum kalması sonucunu yaratıyor bu da öncelikle giderilmesi gereken sorunlarımız arasında yer almakta. Türkiye'de teknolojinin gelişiyor olmasına karşın pek çok alanda dünya ortalamasının çok altında olduğumuzu söylemiştim. Böyle bir yönteme dikkatinizi çekmek istiyorum. Türkiye'de insan haklarına yönelik uluslar arası sözleşmelerin uygulanmasının daha üstün olduğu kanısında bir hüküm kondu yani yargı Türkiye'deki yasalar ile uluslar arası sözleşmeler arasında çelişki varsa uluslar arası çelişkileri uluslar arası sözleşmenin hükümlerini uygulamak durumunda. Bunun pek de uygulandığını söylemek mümkün değil.

TUTUKLU MESLEKTAŞLARIMIZ
Enazından meslektaşlarımızın tutuklu olarak yargılandığı çeşitli davalarda tutukluluk süresinin ceza infazına dönüşüyor olmasından olsun delillerin belirlenmesindeki yöntemler olsun pek çok hukukçunun belirttiği gibi uluslar arası sözleşmelerle çelişen bir durumda. Bu konudaki şikayetler ne yazık ki siyaset tarafından dikkate alınmıyor. Şu da bir başka gerçek ki Türkiye'deki yasa maddelerinin gerekçelerinin yazılış biçimi ile yasa maddelerinin yazılış biçimi arasında olağanüstü çelişkiler var.

EN DEMOKRATİK ÜLKE TÜRKİYE OLUR
Türkiye'de yasa maddeleri yerine maddelerinin gerekçeleri uygulansa Türkiye dünyanın en demokratik ülkesi olur. İnternet gazeteciliğinin özellikle gelmiş olması hatta internet aracılığı ile yaygın basın dediğimiz gazetelerin internetten televizyon yayınına başlamış olmaları nasıl bir hukuksal durum karşısında olduğumuzun göstergesi. Bizde basın yasasına bakarsanız yaygın bölgesel ve yerel diye bir değerlendirme olduğunu görüyoruz. İnternetin gelmesi ile bu tanımın hala geçerli olup olmadığı konusunda karşı karşıyayız. Bir yerel gazetenin internet sitesi kurması halinde dünyanın her köşesinde bağlanılarak izlenmesi yani yerelin uluslar arası olması gibi bir sonuçla karşı karşıyayız. Bu da çözümlenmesi gereken başlıca konuların başında.

İLK OTURUM
Oturum Başkanlığını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto yaparken Hürriyet Gazetesi personeli ve Basın Enstitüsü Derneği Başkan Yardımcısı Emre Kızılkaya, Yeni Medya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Müşaviri Gökhan Küçük, Gazetecilerin Yıpranma Tazminatı, Türkiye Gazeteciler Sendikası önceki Başkanı Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner, Gazetecilerin Çalışma Koşulları konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

SON OTURUM
Son oturumun başkanı Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Sibel Güneş olurken Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, Geleneksel Medyadan yeni medyaya geçiş ve sorunlar, Avukat Hüseyin Ersöz Gazetecilerin dijital veriler nedeniyle yaşadığı sorunlar, Avukat Oktay Huduti ise Avrupa Birliği Hukukunda dijital verilerin korunması konularında açıklamalarda bulundu.