Eğitim Sen Genel Zonguldak Temsilciliği, Genel Merkezi tarafından merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları çizelgesi ile ilköğretim okullarında öğrencilerin okul yönetimi tarafından oluşturulan gruptan derslerini seçmesine karşı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı'na Danıştay’da dava açıldığını şu açıklama ile bildirdi:



DANIŞTAY’A DAVA

Milli Eğitim Bakanlığı 2018 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu yayımlandığında öne çıkan özellikleriyle bu çizelgede olması beklenen liseler yer almazken listede yer alması çok şaşırtıcı olan liseler gündeme gelmiştir. Bunun nedeni 01.09.2018 gün ve 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde bakanlıkça proje uygulayan okul statüsü almanın çok kolay ve sıradan bir işlem olarak düzenlenmesidir. Bu, söz konusu çizelgenin son derece keyfi çizelge olmasına yol açmıştır. Bu çizelgenin kamuoyunda ve eğitim çevrelerinde, öğrenci velilerinde ve öğrencilerde hayal kırıklığı yaratmasının nedeni budur. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı 2018 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nun ekinde yer alan EK-2 MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI (Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları) başlıklı çizelgenin proje uygulayan okullara ilişkin kısmının ve bu işlemin dayanağı olan 14.02.2018 günlü, 30332 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2. maddesiyle 07.09.2013 günlü, 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrasına eklenen ğğ bendinde yer alan “proje uygulayan eğitim kurumları” ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a a dava açtık.



İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SEÇMELİ DERSLERE İLİŞKİN TALİM VE TERBİYE KURULU KARARINA DAVA AÇTIK

Tebliğler Dergisi’nin 2018 yılı Mart sayısında Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın İlköğretim Kurumları (ilkokul ve ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesinin Seçmeli Dersler Bölümünde Değişiklik Yapılmasına ilişkin 19.02.2018 gün ve 58 sayılı kararı yayımlanmıştır. Bu kararın ekinde zorunlu dersleri ve seçmeli dersleri gösterir çizelge ve Çizelgenin Uygulanması İle İlgili Açıklamalar yer almaktadır. Çizelgenin Uygulanması İle İlgili Açıklamalar’ın 2. maddesinde “Okullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkanları doğrultusunda çizelgenin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten bir grup oluşturulacaktır. Öğrenciler, kendi okullarında okul yönetimi tarafından oluşturulan gruptan derslerini seçeceklerdir.” denilmektedir. Bu madde seçmeli derslerin azami 10 dersle sınırlandırılmasını ve seçmeli dersler belirlenirken yalnızca okulun imkanlarının esas alınmasını kurala bağlamıştır. Bu maddenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtık.