Er-Beton A.Ş ve Alport Liman İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Yılmaz, Rusya'da 2014 yılında düzenlenecek kış olimpiyatları nedeniyle denizde bir ada ve liman inşaatı çalışmasını gerçekleştireceklerini belirterek, Alaplı'dan ilk defa bizim firmamız beton ürün malzemesi ihraç edeceğinden gururluyuz. Biz liman yapan firmayız ama ihraç malzemelerimizi gönderecek liman bulamıyoruz dedi.

İşadamı Yılmaz,  Rusya'nın Soçi kentinde 2014 yılında düzenlenecek kış olimpiyatları nedeniyle denizde bir ada ve liman inşaat çalışması olduğunu bu nedenle kendi tesislerinde üretilen dalga kıran (Tetrapot) gemilerle bu kente ihracat edeceklerini söyledi. İlk etapta Rusya'ya 2 bin adet tetrapot ihracatı yapılacağını belirtti.

 

ÖN ANLAŞMA
PARTİSİ 2 BİN ADET
Yılmaz açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Rusya da düzenlenecek olan 2014 Kış Olimpiyatları çerçevesinde yapılması planlanan denizde bir ada ve bir liman işinde dolgu ve inşaat işleri var. Rusya bölgesinde Soçhi de inşaat işleri yoğunlukta. Rusya'nın taş, mıcır, agrea çimento kendi kaynakları yetersiz olduğundan, bu malzemeleri dışarıdan ihraç ediyorlar. Bizler de görüşmeleri yaptık. Olumlu sonuçlar alarak, Rusya'ya Tetrapotlar ihraç edeceğiz. Ön anlaşma partisi olarak 2 bin daha sonra 6 bin tane göndereceğiz. Şu anda anlaşma aşamasında olduğumuz bağlantılar var. Netleştiğinde buna benzer birkaç parti daha tetrapotlar göndereceğiz. Takriben 15 bin civarında tetrapot göndereceğiz.

BÜYÜK İŞLER VAR
Bizim ihraç etmeyi düşündüğümüz sadece Tetrapot değildir. Bizler Rusya'ya çimento, kaya taşı, mıcır, agrega yüzde 100 katma değerli malzemede ihraç etmeyi düşünüyoruz. Özelikle 2014 yılına kadar Rusya pazarında ülkemiz için çok büyük işler var, inşaat işleri var. Rusya'da yeterli kaynaklar olmadığından, biz Türkiye'den bunu rahatlıkla sağlayabiliriz ama yükleme ve nakliyatta sorunlarımız var. Alaplı, Ereğli ve Zonguldak'ta bu gibi ihraç mallarını gönderecek bir tek Erdemir limanı var. Diğerlerinin stok sahası yok.

ERDEMİR LİMANI PAHALI
Erdemir limanında da navlun ücretleri çok pahalı. Şöyle izah edeyim, bir ton çeliğin ücreti 800 dolar, bir ton betonun satış ücreti 30 dolar, ama liman tahliye ücretleri ikinin de aynı liman ücretleri olarak. En pahalısı da Erdemir limanı. 30 Dolar ton ücreti olan bir ürünün liman tahliyesi 4 dolar olunması çok yüksek oluyor.
Böyle olunca biz bu işi yapamıyoruz. O yüzden geçici yükleme yeri hazırlamak için girişimlerde bulunduk. Alaplı Belediyesine müracaat ettik.
Bizlere yardımcı oldular. Bize yer tahsisi yaptılar. Alaplı'dan ilk defa bizim firmamız beton ürün malzemesi ihraç edeceğinden biz gururluyuz. Biz liman yapan firmayız. Ama ihraç malzemelerimiz gönderecek liman bulamıyoruz. Sağ olsun AK Parti Zonguldak Milletvekilimiz Ercan Candan bizleri ziyaret etti. Kendilerine bu sıkıntımızı ilettik. Oda bu konuda bizlere yardımcı olacağını söyledi