Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası  Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile Yönetim Kurulu Üyeleri, TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi'ni ziyaret ederek Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ile görüştü.

Ziyarete Genel Başkan Alabaş'ın yanısıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ve Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, Teknik Müdür Nizamettin Tiryaki katıldı. Ziyarette MMO Şube Yönetim Kurulu üyeleride hazır bulundu.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, dünyada taşkömürü fiyatlarının hızla arttığına dikkat çekerek, ülkemizin taşkömürü ihtiyacının en az yarısının havzadan karşılanabileceğini belirtti. Alabaş, En kısa sürede üretim artışını sağlayabilecek Kurum TTK'dır. Çünkü uzun zamandır hazırlıklarını sürdürüyor. Dünyada ve Türkiye'de kömür fiyatlarının hızla arttığı bu süreç bölge için şanstır. İşçi açıkları giderilmelidir. TTK'nın da Hazine'den işçi talebi bulunuyor. TBMM'yi ziyaret ederek Zonguldak, Bartın, Karabük milletvekillerimize durumu anlattık ve bir rapor sunduk. TBMM'de grubu bulunan partilerimizin Zonguldak il yönetimlerini ziyaret ettik. Sayın Valimizi bilgilendirdik. Sivil toplum ve meslek örgütlerimize de konuyla ilgili bilgi vermek ve görüş paylaşmak istediğimiz için sizleri ziyaret ediyoruz. Maden Mühendisleri odamız da Kurumun bir paçası. Açıklamalarını yakından izliyoruz. Yerin yüzlerce metre altında çalışan teknik personeli ve maden işçileri olarak aynı görüşteyiz dedi.

Alabaş, Sendikaları tarafından TTK ile ilgili projeksiyonu içeren raporu MMO Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı'ya sundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren MMO Şube Başkanı Kaymakçı, Sizler bir emek örgütüsünüz. Aslına bakacak olursanız Maden Mühendisleri Odası da emek eksenli bir örgüt. Yıllardır söylüyoruz, Zonguldak kömür havzasının jeolojisi arızalı bir yapıdadır. Yeraltında zikzaklar var, faylanmalar var. Bu nedenlerle yeraltında teknolojiyi uygulamak bir hayli zor. Dolayısıyla burada emek yoğun bir üretim yapılıyor. Emek yoğun üretimde ancak işçi istihdamıyla mümkün olur. Bu açıdan bakıldığında TTK, üretimi artırma yönünde bir adım atacaksa öncelikle işçi açıkları giderilmeli istihdamı artırıcı projeler geliştirmelidir. Biz, sendikanın yanındayız. Dünyada kömür üretim rakamlarına bakıldığında kömürün 150-200 yıllık bir ömrü var. Zonguldak havzası da benzer bir durumda. Havzamızda 1 milyar tonun üzerinde bir rezerv var. 160 yıldır kömür üreten havzamızın en az 200 yıl kadar daha kömür üretmesi mümkün. Bu milli servetin ülkemizin ekonomisine kazandırılması gerekiyor dedi.

İşçi alındı ama üretim artmadı gibi söylemlerin yanlış olduğuna dikkati çeken Kaymakçı, İşçi alında ama alınan işçi sayısından çok daha fazlası emekli oldu. Emek yoğun çalışılan havzada üretimin arttırılabilmesi için öncelikle işçi açıklarının, bunun yanı sıra teknik personel açıklarının giderilmesi gerekiyor dedi.

MMO Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş'a 2011 Yılı Kent Sempozyumu'na katkılarından dolayı bir plaket takdim etti.