GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işçi açıklarının had safhaya ulaştığını ve bu konunun bölge milletvekilleri tarafından bir an önce hızlandırılmasını istediklerini söyledi. 

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş yaptığı açıklamada, işçi maaşlarında aynı şekilde eşit işe eşit ücret uygulamasının hayata geçirilmesini istediklerini belirtti. Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işçi açıklarının giderilmesiyle ilgili son birkaç aydır Zonguldak'ta yoğun bir şekilde tartışılıyor. Bununla ilgili biz ramazan ayı başlamadan önce Temmuz ayı içerisinde ikinci defa Ankara'da Enerji Bakanımızla ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun yetkilileriyle ücret konusunda görüşmelerimiz oldu. Ücret konusunda belli bir noktaya gelindi. O görüşmelerden önce bize siz Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileriyle anlaşın hazineyi ikna etmek bizim görevimiz demişti Sayın Enerji Bakanımız. Biz şuanda Sayın Enerji Bakanı'nın ve bölge milletvekillerinin bu konuya sahip çıkmasını bekliyoruz. Top onlarda, bu işi bir an önce hızlandırmamız gerekiyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işçi açıkları hat safhaya ulaştı. İşçi açıkları daha da fazlalaşmaya başladı. Biz bu konunun bölge milletvekillerimiz tarafından bir an önce hızlandırılmasını istiyoruz ve bekliyoruz dedi.

 

İŞÇİ MAAŞLARINDA EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET UYGULASI HAYATA GEÇİRİLSİN

Düşük ücretle çalışanlarda moral ve motivasyon eksikliği gözlenmeye başladığını söyleyen Alabaş, Bugüne kadar özellikle işçi meselesi, işçi açıkları giderilirken ücret konusuna takınıldı kalındı. Sanki mesele ücret meselesiymiş gibi algılandı. Halbuki biz şunu anlatmaya çalıştık. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda iki farklı ücret sıkılası var. Bugün 2000 ve öncesi gelen arkadaşlarımız farklı ücret alıyor, 2006 ve 2009'da gelen arkadaşlarımız daha düşük ücretle işe girdiler. Dolayısıyla kurumun aslında dengesini bozan farklı uygulamaların çıktığı 2006 yılından itibaren bu üretime de yansıdı. Düşük ücretle çalışan arkadaşlarımızın moral ve motivasyon eksikliği gözlenmeye başlandı. Bu da özellikle üretimin düşük seviyede gerçekleşmesine yol açtı. Biz Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışan arkadaşlarımızın ücret farklılıklarının giderilmesi bizim talebimiz. Bu işçi alımı meselesinde performansa dayalı ücret skalasını kabul etmemizin sebebi de bu aslında. Üçüncü ya da dördüncü bir farkla ücret sıkılası kurumda iş barışını tamamen bozacağı ve arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu etkileyeceği Gerekçesiyle biz bunu kabul etmediğimizi izah etmeye çalıştık, anlatmaya çalıştık. Ama bunu anlatamadık. Bu iş barışını bozduğu gibi arkadaşlarımızın işe devamı konusunda da sıkıntılar oluşturuyor. Kimse aldığı ücretin hak ettiği ücret olmadığını gören, işe devam konusunda da zorlanıyorlar ya da işe gidip gelme konusunda zorlanıyorlar. Bu işinde bir an önce düzeltilmesini biz istiyoruz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak. Maden işçilerinin, yeraltında çalışan ağır iş yapan farklı ücretteki, farklı ücret alan arkadaşlarımızın da aynı şekilde eşit işe eşit ücret uygulamasının hayata geçirilmesini istiyoruz diye konuştu.