TTK’nın yatırım yapmasına rağmen işçi açıkları nedeniyle yeterince üretim gerçekleştiremediğini belirten GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “İşçi talebinin karşılanmasını ve açıkların giderilmesini istiyoruz. Üretmek ve ülke ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz” dedi.

 

Saadet Partisi (SP) Zonguldak İl Başkanı Sadık Kar ile il yönetim kurulu üyeleri Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’a nezaket ziyaretinde bulundu. Kar, “Genel Maden İşçileri Sendikası’nın kuruluşunun 67. Yıldönümü olması ve 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle sendikamızı ziyaret ediyoruz. Sendikamızı önemsiyoruz. Sendikamız hem Zonguldak için hem de emekçiler için farklı ve değerli bir yere sahip. Mücadelesini destekliyoruz. Zonguldak’ta taşeron sorunu var. Haklarını yeterince alamıyorlar. Diğer yandan Çatalağzı’ndaki santralin satışı, Zonguldak’ın kapanması aşamasına geldi. Biz ÇATES’in devlet çatısı altında çalıştırılması gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.

 

İLK SANAYİ KENTLERİNDEN BİRİ

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş işçi açıklarına dikkati çekerek talep edilmesine rağmen bu açıkların giderilemediğini ve ülke ekonomisine katkı sağlanamadığına vurgu yaptı. Alabaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sendikamız Türkiye’nin ilk sendikalarından biri. 67 yıllık resmi tarihimiz var. Ancak bölgemizde 165 yıllık bir üretim kültürüne sahibiz. Ve Zonguldak Türkiye’nin ilk sanayi kentlerinden biri. Bunun nedeni de bölgede taşkömürünün bulunmasıdır. Zonguldak ve bölgesi, ülkemizin sanayileşmesine katkı vermiştir ve vermeye devam etmektedir. Biz 165 yıldır bölge insanı olarak can vererek, alın teri dökerek ülkemizin sanayileşmesine katkı verdik. Ama son dönemlerde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ve bölgeye gerekli ilgi ve hassasiyetin gösterildiğini söyleyemeyiz.

 

“GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR”

Yeraltında 1 milyar 300 milyon ton taşkömürümüz var. Türkiye her yıl 20-25 milyon ton taşkömürü kullanıyor. Taşkömürü ithalatı için her yıl 5 milyar doların üzerinde para ödüyoruz. Cari açık, dış ticaret açığı rekorları kırılıyor. Sadece enerji ithalatına 60 milyar doların ödendiği, ülkemizin kendi enerji kaynaklarına dönmesi gerektiğini herkesin söylediği bir dönemdeyiz. Buna rağmen TTK, yatırım yapmasına rağmen işçi açıkları nedeniyle yeterince üretemiyor. TTK bir çok kez işçi açıklarının giderilmesini talep etmesine rağmen bu işçi açıkları giderilmiyor. TTK Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılında revize ederek 2 bin 492 kişi olarak yenilediği işçi talebinin karşılanmasını ve işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz. Bu yönde girişimlerimizi sürdürüyoruz. Biz, üretmek ve ülkemiz ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz” dedi.