Zonguldak'ta 1970 yılında doğan fotoğraf sanatçısı Sedat Mehder, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50'nci yılı nedeniyle düzenlenen sergide yer alacak.
Fotoğraf sanatçısı Sedat Mehder, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi; Türk-Alman kültür alışverişinin geçmişine iş göçü perspektifinden değil de, gelişimini 60'lı yıllardan itibaren Türkiye'den giden 'işçiler' sayesinde tamamen yeni bir temele dayanarak sürdüren bir sanat alışverişi olarak baktığımızda, bu alanda yaratılan sanat ürünlerini, Türkiye ve Almanya'daki sosyal, politik ve kültürel yaşam şartlarındaki son derece kompleks değişimlerin yansıması olarak yorumlayabiliriz.  Ancak Türkiye ile Almanya arasındaki sanat ve kültür ilişkileri, 60'lı yılların başında ya da Birinci Dünya Savaşı'ndaki Türk-Alman müttefikliği ile veya 30'lu ve 40'lı yıllarda nasyonal sosyalizmden kaçıp Türkiye'ye sığınanlar ile başlamadı. Türkiye ile Almanya arasında verimli bir kültür alışverişi, daha çok seçkin sanatçılar ve entelektüeller sayesinde oluştu. 'Türk-Alman İşçi Alımı Anlaşması'nın 50'nci Yılı' kutlamaları çerçevesinde düzenlenen bu sergide, kültürel ve politik ilişkilere işaret edilirken, seçilmiş örneklerle bağlantılar, girişimler ama aynı zamanda Türk-Alman kültür tarihinin eleştirel yansımaları da sergilenecek. Serginin merkezinde, Almanya'dan ve Türkiye'den çağdaş Türk sanatından örnekler yer alıyor. Ön planda, Türk kökenli Alman sanatçıların veya Almanya'da yaşayan Türk sanatçıların algılayışları ile Türkiye'de Batı'nın eleştirel irdelenişi var. Serginin küratörleri, Dr.Johannes Odenthal, Çetin Güzelhan ve Emre Zeytinoğlu.
SEDAT MEHDER'İN KİMLİĞİ
Sedat Mehder, 1970 yılında Zonguldak'ta doğdu ve bir yaşındayken ailesi tarafından Almanya'ya götürüldü. 1989 yılından itibaren çeşitli gazete ve dergilerde serbest fotoğrafçı olarak çalışmaya başladı. 1994 ila 2000 yılları arasında Dortmund Yüksek Meslek Okulu'nda foto ta-sarımı eğitimi gördü. 1992'den beri Türkler ve göç te-malı fotoğraf projeleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor.