Ereğli'de özel bir işletmede çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yetkililerinin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde aldığını iddia ettikleri grev kararının uygulanmamasına tepki gösterdi ve sendikanın grev kararı alıncaya kadar üretim gerçekleştirmeyeceklerini belirtti.

Kandilli beldesinde faaliyet gösteren işletmede 16.00-00.00 vardiyasında çalışan yaklaşık 300 madenci ocaklara girmeyerek GMİS Armutçuk Şubesi önünde toplandı ve sendikanın grev kararı almamasına tepki gösterdi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam ve Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, 00.00-08.00 vardiyasına girmeyen işçilere açıklamalarda bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, “İşveren ile Perşembe günü bir görüşme daha isteyeceğiz. Görüşme sağlanamaz anlaşma olmaz ise grev kararını alırız. Biz sendika olarak maden işçisinin her zaman yanındayız, yasal olarak görevleri yerine getirmek gerekiyor” sözleri ile konuştu.

Maden işçileri de sendikanın grev kararı almamasına tepki göstererek, “Perşembe gününe kadar maden ocaklarına girmeyeceğiz. Perşembe günü işveren ile görüşün ve grev kararını alın. Biz grev kararını aldık, yıllardır mağdur edildik ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Sendikanın arkamızda durduğunu görmek istiyoruz” dediler.

İşçiler ile sendika yönetiminin anlaşma sağlayamamasının ardından Armutçuk Şube Yönetiminde Genel Merkez Yöneticileri ve Şube Yöneticileri bir toplantı gerçekleştirdi. Gece işyerlerine gitmeyen ve sendikanın şube önünde kalan işçiler grev kararı alınıncaya kadar eylemin süreceğini söylediler.

 

İŞÇİLER TEPKİLİ

Sendika genel merkez yönetiminin grev kararı almamasına tepki gösteren maden işçileri gazeteniz Önder’in merkez bürosunu telefonla arayarak grev kararı alıncaya kadar eylemin süreceğini açıkladı. Emeğe saygı mitingleri düzenleyen sendikanın Kandilli’de uzun yıllardır mağdur edilen maden işçilerine mağdur çıkamadığını belirten işçiler, “Sendika Genel Merkez yöneticileri 4 Haziran akşamı sendikada toplantı gerçekleştirdi ve grev kararı alındığını söyledi ancak bu kararı yürürlüğe koyamadılar. Biz hakkımızı alıncaya kadar buna devam edeceğiz. Taksim Gezi Parkında insanlar ağaçlar kesilmesin diye mücadele ediyor Türkiye’yi ayağa kaldırıyor bizim mücadelemizi ekmek kazanmak için yaşamımızı görseler dünyayı ayağa kaldırırlar. Sendikanın derhal ama derhal bu mağduriyeti gidermesi aslanlar gibi mücadele etmesini bekliyoruz. Gerekirse Kandilli’den Zonguldak’a kadar sendika önüne yürüyeceğiz” dediler.