Türkiye Taşkömürleri Kurumu Armutçuk Müessesesinde taşeron firmada çalışan 50'ye yakın işçi, 3 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle işbaşı yapmadı. İşçiler hak ettikleri maaşların ödenmesi için gerekli yerlere başvurularını yaptıklarını, ancak verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini iddia etti.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda taşeron firmasında çalışan 50’ye yakın maden işçisi, maaşlarının verilmediğini iddia ederek iş bırakma eylemi yaptı. 3 senedir aynı firmada çalışan işçiler yerin 550 metre altında çalıştıklarını, ancak son üç aydır maaşlarını alamadıklarını dile getirdiler. Konuyla ilgili olarak yetkililerle görüştüklerini, ancak kendilerine gün verildiğini, verilen günlerde de maaşlarının yatırılmadığını kaydettiler. Durumu Türkiye Taş Kömürü Kurumu yönetimine aktardıklarını kaydeden işçiler, TTK yönetiminin çalıştıkları firmanın vergi borcu olması sebebi nedeni ile hak edişlerinin kesildiğini ve bundan dolayı da maaşlarının verilmediğinin kendilerine söylendiğini ifade ettiler.

ÇIKAMAMA KORKUSU YAŞIYORUZ
İşçiler adına konuşan Yusuf Gümüş (30), yerin altında verdikleri haklı emeklerinin bir an önce verilmesini istedi. Görmüş “Ekim ayının yarım maaşı ile geri kalan ayların maaşlarını alamadık. Yerin 550 metre altında çalışarak alınteri döküyoruz. Ancak maaşlarımızı alamadığımız zaman huzursuz oluyoruz. Hepimiz ev geçindiriyoruz, hepimizin çoluk çocuğu var. Yerin altına her girdiğimizde çıkamama korkusu ile çalışıyoruz. Kozlu’da meydana gelen patlamada yaşamını yitiren madenci ağabeylerimizi unutmadık. Meşakkatli olan madencilik mesleğini yaptığımız burada tek isteğimiz maaşlarımızın düzgün ödenmesi.” dedi.

ŞİRKETİN VERGİ BORCU NEDENİ İLE HAKEDİŞİ KESİLMİŞ
Görmüş “Maaşlarımızı alamadığımız konusunu TTK yetkililerine bildirdik. Oradan bize yapılan açıklamada çalıştığımız şirketin hakedişlerinin kesildiğini ve şirketin vergi borcu olması sebebi ile banka tarafından el konulduğu belirtildi. Burada mağdur olan bizleriz. 120 kişinin çalıştığı şirketten 60 arkadaşımızı süresiz izine çıkardılar. Bir daha da çağırmadılar. Şirketin içeride işi 2 ay sonra bitecek. Biz hakkımızı almak için çabalıyoruz. Bunu da yasal yollardan halletmek tek isteğimiz.” diye konuştu.

Taşeron firma yöneticisi de, aracı ile işyerinden ayrılırken işçilerin yanında durarak, ekim ayından kalan yarım maaşlarının hesaplarına yatırılacağını, diğer maaşlarının da yatırılması için şirketin kredi çekmek için uğraştığını söyledi.

Vardiyaya başlamayan işçilerin halklarını yasal yolardan arayacağı ve konuyla ilgili avukat ile görüşecekleri ifade edildi.