Zonguldak'ta cumhuriyet tarihinden bugüne bir ilk yaşandı. Özel sektörde çalışan madenciler, sendikaya üye başvurusu yaptı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinde galeri açma ihalesini alan Star Madencilik'te çalışan 450 maden işçisi, "devrim" niteliğinde bir karar alarak Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) üyelik başvurusunda bulundu. Genel Merkez yöneticileri tarafından karşılanan maden işçileri, haklarının gasp edildiğini, hakkını arayanın ise işten atılmakla tehdit edildiğini söyleyerek, GMİS'in özel ocaklarda çalışan maden işçilerini sahiplenmesini istediler.
GMİS Genel Merkez Yöneticileri Taci Alkaya, Osman Tutkun, Eyüp Alabaş ve Muharrem Sarıçam ile görüşen madenciler, özel ocaklarda çalışan işçilerin patronlar tarafından korkutulduğunu belirterek, sendikanın buralarda emek sömürüsüne karşı örgütlenme çalışması yapmasını istediler. GMİS Genel Sekreteri Taci Alkaya ise, işçilerin birlik olması halinde aşamayacakları sorun olmayacağını, sendika olarak sonuna kadar maden işçilerinin yanında olduklarını söyledi.
Daha sonra sendikaya üye olabilmek için üye kayıt formu dolduran Star Madencilik çalışanları, telefonla diğer arkadaşlarını arayarak, sendikaya üye olmaları çağrısında bulundular. Bunun üzerine Kozlu'da toplanan bir grup madenci, dün akşam saatlerinde otobüslerle Zonguldak'a getirilerek GMİS'e üye başvurusunda bulundular.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, üye başvurularının alındığını, bundan sonra yasal sürecin işleyeceğini belirterek, "Bu, işçi sınıfı ve emekçiler adına son derece olumlu bir gelişme. Bundan sonraki süreçte özel sektördeki örgütlenme çalışmasına ağırlık vereceğiz" dedi.